PvdA Statenfractie Zuid-Holland

Den Haag, Statenfractie Zuid-Holland

31 januari 2007

PvdA: Geen glasconcentratie in Nationaal Landschap Hoeksche Waard

De PvdA-statenfratie in Zuid-Holland heeft zich bij de behandeling van de streekplanherziening Hoeksche Waard uitgesproken vóór het behoud van de open ruimte en de verdere ontwikkeling van het typische Hoeksche Waardse landschap, en tegen een eventuele glaslocatie in het Nationaal Landschap.

Vandaag besloten Provinciale Staten om conform de wens van 2e kamer het bovenregionale bedrijventerrein nu uit het streekplan te halen en een transformatiegebied te definiëren voor nader onderzoek en onderbouwing. Op voorstel van de PvdA is het terrein van de Suikerunie in Puttershoek aan het transformatiegebied toegevoegd. In het streekplan worden ook de grenzen van het Nationaal Landschap vastgelegd. PvdA-woordvoerder Elsbeth van Hijlckama Vlieg diende een amendement in om daarbij de beoogde uitzondering voor het bedrijventerrein vooralsnog weg te laten en deze door te schuiven tot na de goedkeuring van de op te stellen gebiedsvisie.

Het liefst had de PvdA het nog nader in te vullen nieuwe concentratiegebied voor glastuinbouw ook bij het transformatiegebied betrokken. Zo zou kunnen worden voorkomen dat de 50 ha elders storend in het open land zou terechtkomen. Maar een motie van het CDA, gesteund door de VVD, liet expliciet open om ook buiten de noordrand te gaan zoeken. De Partij van de Arbeid stemde hier nadrukkelijk tegen en verklaarde te betreuren dat dit aanzienlijke ruimtebeslag nu niet door de Provincie direct in de goede richting kan worden gestuurd. Elsbeth van Hijlckama Vlieg: "Het gaat om een blok glas dat zeer storend in het landschap zal uitwerken en niet past in het idee van een Nationaal Landschap". De PvdA zal dan ook in het vervolgtraject nauwlettend toezien op de inspanningen van de provincie om het Nationaal Landschap voorop te stellen. Als de noodzaak van de 50 ha glasconcentratie (voor sanering van verspreid glas elders in de Hoeksche Waard) inderdaad wordt aangetoond, zal de PvdA die in de transformatieopgave voor de noordrand terug willen zien.


Noot voor de redactie,