Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nederland steunt wederopbouw Afghaans Museum


01 feb 2007 | Met steun van Nederland zal de komende jaren gewerkt worden aan de wederopbouw van het Nationaal Museum van Afghanistan in Kabul. De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking steunt het programma van de 'Stichting Wederopbouw Afghanistan' om de Afghaanse erfgoedsector een nieuwe impuls te geven.

Tijdens de diverse oorlogen en onder het Talibanbewind heeft het museum veel te lijden gehad. Grote delen van de collectie zijn de afgelopen jaren vernield of verdwenen. Met de wederopbouw van het land zijn er ook weer mogelijkheden voor behoud en beheer van het rijke cultureel erfgoed.

Het programma, waarin nauw met de Afghaanse autoriteiten wordt samengewerkt, bestaat uit renovatiewerk aan het museumgebouw in Kabul en training voor capaciteitsopbouw van de erfgoedsector. Daarnaast zal het Afghaanse Ministerie van Cultuur in de noordelijke handelsstad Tashqurghan een regionaal museum stichten in het Bagh-e Jehan Nama paleis en een traditionele bazaar in ere herstellen. De werkzaamheden worden gecoördineerd door het Centrum Internationale Erfgoedactiviteiten.
Afghaans Erfgoed 1
Afghaans Erfgoed 2

Het eerste resultaat van de samenwerking is de tentoonstelling `Tashqurghan. An Afghan heritage lost?'. Deze tentoonstelling is vanaf april in Kabul te zien en zal daarna doorreizen naar Tashqurghan. De tentoonstelling laat de historische bazaar van de stad in de jaren '70 zien die door de Sovjet Unie werd verwoest. De tentoonstelling is onder meer bedoeld om de Afghanen opnieuw kennis te laten maken met hun cultureel erfgoed en draagvlak te creëren voor de wederopbouw van dit bijzondere historische monument.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Centrum Internationale Erfgoedactiviteiten (tel: 020-5231759/ email: info@heritage-activities.nl)