Limburgs koppel bestrijdt armoede uit eigen zak


Met de legertruck naar Ghana

MAASBREE, 20070201 -- Hun huis en haard in Maasbree gaan in de verkoop. Een opgeknapte legertruck wordt de komende jaren hun onderkomen. Want Jean Risse (43) en Antoinette Buck (50) gaan in juni 2007 naar Afrika, het avontuur tegemoet. Doel: zo veel mogelijk gezinnen uit de armoede helpen door het oprichten van een netwerk aan minuscule bedrijfjes.

thumbnail foto legertruckOndernemerschap kan Buck en Risse niet worden ontzegd. Ze richtten zelf diverse succesvolle bedrijven op in de grafische vormgeving, elektronica en softwareontwikkeling. In hun schaarse vrije tijd reisden ze de wereld rond en werden ze -telkens weer- geconfronteerd met de enorme armoede in ontwikkelingslanden. Vorig jaar werd het initiatief geboren om daar wat aan te doen: 2Unite. Een stichting die microkredieten gaat verstrekken: kleine leningen van een paar tientjes tot 100 euro.

De praktijk heeft uitgewezen dat dit meestal voldoende is als startkapitaal voor een kleine onderneming. Daarmee kan een heel gezin zich aan de armoede onttrekken: Buck: "De vrouw die eenmalig kippen kan kopen, verkoopt op de markt eieren met meer winst dan wanneer zij eieren moet inkopen. Van deze extra opbrengsten kunnen de schoolkosten van haar kinderen en doktersrekeningen betaald worden, net als aflossing, rente en een depot voor spaargelden."

Netwerk

Microkredieten groeien in populariteit, sinds de Bengalese bedenker ervan, Muhammad Yunus, vorig jaar de Nobelprijs voor de Vrede won. Ook banken storten zich inmiddels op deze vorm van financiële dienstverlening, die tot voor kort niet interessant werd gevonden vanwege de naar verhouding hoge risico's en administratiekosten. Wat banken echter nog steeds niet kunnen, is de kersverse ondernemers ter plekke ondersteunen en financieel begeleiden bij het oprichten van hun nieuwe bedrijf. 2Unite gaat dat wel doen.

Vernieuwend is de aanpak van 2Unite bovendien omdat die ontkent dat ontwikkelingslanden niet per se een inhaalslag moeten maken op Westerse `voorbeeldeconomieën'. Innovatief toepassen van moderne technologie en netwerken van microbedrijfjes, die flexibel kunnen inspelen op een globale wereldeconomie, zou zelfs wel eens tot een onverwachte voorsprong kunnen leiden. In Kenia gebeurt dat al, bijvoorbeeld door communicatietechnologie in te zetten in het betalingsverkeer en de afslag van landbouwgoederen. Soortgelijke initiatieven zijn ook in Ghana mogelijk. De eerste contacten met de Ghanese overheid en hulpverlenings­organisaties hierover zijn voorspoedig verlopen.

Vooralsnog betalen Buck en Risse 2Unite echter volledig uit eigen zak. Al hun spaargeld en de verkoopopbrengst van hun huis wordt in het project gestoken. "We schieten er niks mee op om ons huis in Maasbree aan te houden. Dan blijft het geld kosten waarmee we zo veel andere nuttige dingen kunnen doen", aldus Risse. "Maar onze financiële reserves zijn natuurlijk ook eindig. Daarom is het belangrijk om fondsen te werven, om de continuïteit te kunnen waarborgen. Dat doen we onder meer via onze website www.2unite.org, waar we al onze ervaringen, maar ook alle donaties zullen noemen. Daarin zijn we volledig transparant. Er zijn geen tussenpersonen, er is dus ook geen 'strijkstok'. Elke donatie wordt voor honderd procent besteed aan projecten."