Ingezonden persbericht


Persbericht
Amsterdam, 30 januari 2007

Kamerleden shaken eerlijke cocktails

Bekende politici shaken cocktails voor meer eerlijke producten in de supermarkt

Op 1 februari 2007 om 18.00 uur zal het terras van café 'De Eeuwige Jachtvelden' in Den Haag worden omgetoverd tot een duurzame en exotische cocktailbar. Harry van Bommel (SP), Tineke Huizinga (CU), Bert Koenders (PvdA), Diederik Samsom (PvdA), Kathleen Ferrier (CDA) en Krista van Velzen (SP) gaan op uitnodiging van ICCO en fairfood hun cocktailshake-kunsten tonen aan het publiek en een groot aantal collega Kamerleden. Zij doen dit om de consument bewust te maken dat voedsel dat hier wordt geconsumeerd, honger en armoede in ontwikkelingslanden kan veroorzaken maar ook juist kan helpen oplossen.

Veel van de food- en drankproducten die in de Nederlandse supermarkt liggen komen uit ontwikkelingslanden. De handelsketens van deze producten zijn vaak niet eerlijk. In Brazilië en Argentinië werken bijvoorbeeld veel kinderen in de sinaasappelindustrie terwijl een bananenboer in Panama te weinig aan zijn oogst verdient om er van te kunnen leven. ICCO en fairfood willen laten zien dat het ook anders kan; daarom worden er op 1 februari eerlijke cocktails geshaket en gedronken. De cocktails worden bereid met Oké bananen en Appelsientje sinaasappelsap. Beide producten zijn door fairfood als fair beoordeeld en dragen zodoende bij aan de honger- en armoedebestrijding in ontwikkelingslanden. Faire producten zijn gewoon verkrijgbaar in de bekende supermarkten; producten met het Max Havelaar keurmerk scoren hoog op duurzaamheid, maar ook mainstreamproducten als de blikjes tonijn van Princes en Lassie Toverrijst zijn door fairfood als fair beoordeeld.

Deze zomerse bijeenkomst midden in de winter zal mooie fotomomenten opleveren. Om 18.00 uur gaan de genoemde politici cocktails shaken. Wilt u zelf een cocktail meedrinken met deze politici? Kom dan op 1 februari naar 'De Eeuwige Jachtvelden' in Den Haag.

Spelers: 6 'shakende' politici
Toeschouwers: Tweede-Kamerleden, genodigden, cafébezoekers en voorbijgangers Datum: 1 februari 2007
Aanvang 'shakeact': om 18.00 uur (tot circa 18.30 uur); de avond wordt rond 20.00 uur afgerond Waar: café 'De Eeuwige Jachtvelden', Plein 14, Den Haag


---

Over de organisaties
Ontwikkelingsorganisatie ICCO wil de positie van kansarme boeren en werknemers op fruitplantages in ontwikkelingslanden verbeteren. Als zij een eerlijke prijs ontvangen voor hun producten, kunnen ze een betere toekomst opbouwen. Mede door ICCO is de markt voor eerlijk fruit opengebroken.

Fairfood is een campagne- en lobbyorganisatie die de consument aanspoort en in staat stelt om faire producten te eten en drinken. Producten waarvan de vervaardiging en verhandeling tot minder honger en armoede leiden in ontwikkelingslanden. Eat fair, beat hunger.