Ingezonden persbericht

S T I C H T I N G J A Z Z I N T E R N A T I O N A L R O T T E R D A M

Postbus 21023
3001 AA Rotterdam

Persbericht

Maandprogramma februari 2007

Jazz International Rotterdam presenteert in theater De Evenaar
Do. 1 Music World Series met "GNAOUA RAGA"
India/Arabisch/Jazz
Raj Mohan (India) zang en harmonium
Amido Damri (Marokko) percussie, krakebs, zang
Derk Groen (NL) elektrische gitaar
Mustapha Znaidi (Marokko) hajhouj, zang
Philip de Goey (NL) hobo, fluit en saxofoon

Tradities van verschillende continenten kunnen op verrassende manieren aan elkaar raken. De composities voor dit concert zijn een samensmelting van de Marokkaanse gnaoua en Noord-Indiase soefimuziek. De gnaoua, die zijn oorsprong vindt in het hart van Afrika, en de soefimuziek, de mystieke weg van de islam, zijn beide bedoeld om religieuze extase op te roepen. De opzwepende koorzang aangevoerd door de voorzanger, de bezwerende herhalingen van muzikale thema's en de stuwende ritmische patronen brengen een helende trance teweeg.
In dit concert brengen eeuwenoude mystieke rituelen musici van drie continenten bij elkaar.

Aanvang 20.15 uur. Toegang 10 euro. Met reductie 8 euro.

Jazz International Rotterdam presenteert in de Doelen
Vr. 2 Ed verhoeff's edition i.h.k.v. de serie Helden aan de Maas
Ed Verhoeff, gitaar
Ben van den Dungen, saxofoons
Jeroen Vierdag, bas
Hans van Oosterhout, drums

Bart Fermie, percussie

De band 'Ed Verhoeff's Edition' is opgericht in 2000. De muziek van deze groep vindt zijn inspiratie in een verscheidenheid aan stijlen. De harmonieën zijn vaak jazz georiënteerd. De melodieën kunnen virtuoos maar ook lyrisch gecomponeerd zijn. Het gebruik van de basgitaar in deze groep maakt het mogelijk om de 'cross-over' te maken naar meer pop-georiënteerde grooves en de jazz/fusion van de jaren 70/80 zoals 'Weather Report' en Tony Williams 'Lifetime'.
De keuze voor een gitaartrio aangevuld met saxofoon en percussie geeft de band een transparante, doch vol geluid en geeft de muzikanten harmonische, ritmische en dynamische vrijheid. Groove, intens en avontuurlijk zijn de kernwoorden voor deze groep gespeeld door musici voor wie traditie en vernieuwingsdrang onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Eduard Flipse Zaal. Aanvang 20.30 uur. Toegang 18 euro, R'pas/65 plus 17 euro, CJP 13 euro.

Jazz International Rotterdam presenteert in theater De Evenaar
Do. 8 LOS HERMANOS MARTINEZ "TOCAN EL JAZZ FLAMENCO"
Flamenco/Jazz
Juan Martinez, baritonsax
Miguel Martinez, sopraansax, altsax
Rob van Bavel, piano
Jeroen Vierdag, contrabas
John Engels, drums

Achter deze exotische naam gaan twee Nederlandse broers schuil, de saxofonisten Juan en Miguel Martinez. Met pianist Rob van Bavel, die bij vlagen lijkt te spelen met drie handen, klinkt er mooie meerstemmige muziek, die dankzij drummer John Engels nog bijzonder swingend is ook. Juan en Miguel trekken beiden al jaren hun eigen pad in uiteenlopende groepen, maar samen blijken zij in staat om de experimenten tot leven te wekken van een illuster duo als Warne Marsh en Lee Konitz. Door te kiezen voor de hoge sopraansax en de laag knorrende bariton wordt het tweestemmige effect van deze muziek op gedurfde wijze uitvergroot. Een meeslepende en opwindende cross-over tussen modale jazz en flamenco van een even meeslepend en opwindend kwintet.

Aanvang 20.15 uur. Toegang 10 euro. Met reductie 8 euro.

Jazz International Rotterdam presenteert in theater Lantaren/Venster

ZA. 10 DAVID BERKMAN QUARTET

Dick Oatts, saxofoon
Ugonna Okegwo, bas
Nasheet Waits, drums

De muziek van pianist David Berkman is geestig, uitdagend, groovy en sierlijk. Nadat Berkman in 1985 naar New York verhuisde, werd hij een belangrijk onderdeel van de jazzgemeenschap. Hij trad regelmatig op met de bands van Cecil McBee, Tom Harrell en met het Vanguard Orchestra. Daarnaast werkte hij met veel andere grote namen waaronder Sonny Stitt, Hank Crawford, Joe Lovano en Matt Wilson.
De laatste jaren verschijnt Berkman steeds vaker als bandleider en treedt hij met zijn kwartet, kwintet en sextet regelmatig op in clubs en op festivals in Amerika, Europa en Japan en geeft hij workshops. Als solo-artiest en bandleider wordt Berkman gevraagd als 'artist in residence' door veel onderwijsinstituten en festivals in Amerika, Engeland, Nederland en Duitsland. In Lanteren/Venster staat hij met zijn gepassioneerde kwartet.

Aanvang 21.00 uur. Toegang 13 euro. Met reductie 11 euro.

Jazz International Rotterdam presenteert in theater De Evenaar
Do. 15 Conjunto Tres-Dos

Latin/Jazz

Rya Grijt, zang
Alfredo Pechler, zang, timbales
Maité Hontelé, trumpet, backing zang

Mick Paauwe, babybass, backing zang

Thomas Böttcher, piano, backing zang
Jens Kerkhoff, congas, percussion

Het Rotterdamse Conjunto Tres-Dos speelt een unieke mix van latin muziek uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Het tijdperk van de cha-cha-cha, de vroege salsa, de comeback van de danzón en de charanga (Cubaans klassiek), maar ook romantische bolero's en ballades. De tijd waarin Celia Cruz samen met Sonora Matancera haar grootste successen vierde en de bandleider Cachao bekend werd door de vermenging van Cubaanse son (plattelandsmuziek) met jazz. Conjunto Tres-Dos voegt hier nieuwe hippe stijlen, zoals boogaloo en funky cha-cha aan toe. Aangevuld met spetterende improvisaties en gevoelige zang belooft dit een groovy concert te worden.

Aanvang 20.15 uur. Toegang 10 euro. Met reductie 8 euro.

Jazz International Rotterdam presenteert in De Doelen
Vrij. 16 Rotterdam Jazz Orchestra "De muziek van Charles Mingus"
Met gastsolist Frank Lacy
Martijn Vink, drums, Aram Kersbergen, bas, Hans Vroomans, piano, Rob van de Wouw, Martijn de Laat, Jan van Duikeren, Ray Bruinsma, trompet, Louk Boudesteijn, Ron Oligschlaeger Ilja Reijngoud, Martin van den Berg, trombone, Cyrille Oswald, Simon Rigter, Bart Wirtz, Marco Kegel, Rik van den Bergh, sax, o.l.v. Johan Plomp

Een concert geheel gewijd aan de muziek van Charles Mingus, de bassist en Big Band leider, die zich ontwikkelde tot één van de grootste en meest eigenzinnige componisten uit de Amerikaanse jazz geschiedenis uit de vorige eeuw. (1922-1979). De stukken van Mingus zijn doorspekt met de essentie van de blues , die in feite de onderdelen vormen van de jazz. De muziek van de Charles Mingus Big Band is een grote inspiratiebron en voorbeeld van het Rotterdam Jazz Orchestra.
Vier maten spelen met Frank Lacy, trombonist en medeoprichter van de original Charles Mingus Big Band, leert meer dan 8 boeken, 6 CD's en twee uur praten over deze muziek. Frank Lacy is als ster solist van de Mingus Bigband toonaangevend voor de echte Mingus sound.

Eduard Flipse Zaal. Aanvang 20.30 uur. Toegang 18 euro, R'pas/65 plus 17 euro, CJP 13 euro.

Jazz International Rotterdam presenteert in theater Lantaren/Venster
ZA. 17 JOE LOVANO QUARTET
Joe Lovano, saxofoon
James Wideman, piano
Dennis Irwin, contrabas
Otis Brown, drums

Bij het zien van alle nominaties en prijzen die saxofonist/componist Joe Lovano de afgelopen jaren op zijn naam heeft weten te schrijven, zou je denken dat de pretentieloze en goedlachse muzikant de juiste formule voor succes heeft ontdekt. En dat heeft hij ook. Het geheim van Lovano's succes is zijn kwaliteit om altijd op zoek te gaan naar uitdagingen om zo de jazz nieuwe vorm en inhoud te geven. Vandaar dat hij ook wel 'de meest opwindende tenorsaxofonist van dit moment' genoemd wordt.
Joe Lovano is uitgegroeid tot een eigentijdse Ben Webster of Dexter Gordon.en past in de traditie van archetypische tenorhelden die melodieus, sensueel maar ook robuust kunnen spelen. Sinds hij koos voor een bestaan als muzikant, heeft hij meer dan twintig albums als bandleider op zijn naam staan.

Voorprogramma: JAVIER GIROTTO & LUCIANO BIONDINI DUO
Javier Girotto, saxofoon
Luciano Biondini, accordion

Samen presenteren de Italiaan Luciano Biondini en de Argentijnse Javier Girotto originele muziek die een brug slaat tussen jazz en tango. Vrije improvisaties en neo-klassieke invloeden gaan hand in hand en in dit muzikale universum gaat veel melancholie en elegantie schuil dat een beroep doet op zowel het gevoel als het verstand van de luisteraar.

Aanvang 21.00 uur. Toegang 19 euro. Met reductie 17 euro.

Jazz International Rotterdam presenteert in De Doelen
Do. 22 Codarts project o.l.v. Friso van Wijck
Friso van Wijck, drums
De rest van de groep wordt nader bekend gemaakt.

Als dit concert plaatsvindt is Friso van Wijck (Terneuzen, 1974) kersvers afgestudeerd 2e fase student. Hij heeft jazzdrums gestudeerd bij Hans van Oosterhout en studeert nog klassieke compositie bij Peter-Jan Wagemans aan het Rotterdams conservatorium. Hij is als drummer actief in stijlen als jazz, blues, metal en alles wat daar tussen zit. Dit concert belooft een verkenningstocht naar muzikale grenzen met als vertrekpunt een crossover tussen jazz en wereldmuziek. Friso speelt in het Thijs van Milligen Trio, die in februari 2004 de Erasmus jazz Prijs won en in 2005 en 2006 doordrong tot de finale van de Dutch Jazz Competition.

Aanvang 20.15 uur. Toegang 10 euro. Met reductie 8 euro.

Jazz International Rotterdam presenteert in theater Lantaren/Venster
ZA. 24 GREG OSBY TRIO "CHANNEL THREE"
Greg Osby, saxofoon
Matt Brewer, bas
Thomas Crane, drums

Osby doet vanavond voor de derde keer Theater Lantaren/Venster aan. Eerder stond hij hier in januari 2005 met de Greg Osby Five en in december datzelfde jaar als duo met Marc Copland.
Deze keer vormt Osby een hecht trio met bassist Matt Brewer en drummer Jeff Watts en spelen ze nummers van 'Channel Three', Osby's zestiende album als bandleider dat vorig jaar werd uitgebracht op Blue Note.
Osby nodigde voor 'Channel Three' geen pianist uit. De reden daarvoor is bekend: het geeft tijdens solo's meer vrijheid want er is geen pianist die je belerend wijst op het juk van een eventueel lastig akkoordenschema.
Hij moet het waarmaken, enkel begeleid door bas en drums en zonder vangnet van piano of gitaar. Een ware test voor saxofonisten.

Aanvang 21.00. Toegang 15 euro. Met reductie 15 euro.

De Doelen
Schouwburgplein 50
3012 CL Rotterdam
Tel. 010-2171717

Theater De Evenaar
Willemskade 25
3016 DM Rotterdam
Tel. 010- 2707172

Theater Lantaren-Venster
Gouvernestraat 133
3014 PM Rotterdam
Tel. 010-2772277

---

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht