International Film Festival Rotterdam
36th International Film Festival Rotterdam
24 januari - 4 februari 2007

PERSBERICHT 1 februari 2007

Jongerenjury bekroont Noorse speelfilm Reprise

De speelfilm Reprise van Joachim Trier (Noorwegen) heeft donderdagavond 1 februari 2007 op het International Film Festival Rotterdam (IFFR) de MovieSquad Award gewonnen, de prijs van MovieSquad Rotterdam, de jongerenjury van het festival.

Vincent van den Broek (17), Philip Corsius (18), Djie Tjwan Thung (18), Daphne Le Roux (17) en Tessa Verrijp (17) hebben daarmee bepaald dat Reprise van Joachim Trier volgend seizoen wordt opgenomen in MovieZone, het landelijke educatieve filmprogramma van het Nederlands Instituut voor Filmeducatie (NIF).

De jury koos de film van regisseur Joachim Trier uit een selectie van tweeëntwintig films uit het festivalprogramma en reikte het MovieSquad Award donderdagavond 1 februari 2007 in de Rotterdamse Schouwburg uit aan Joris van Hees van A-Film Distribution, de Nederlandse distributeur van Reprise, voorafgaand aan de vertoning van de film. Meer informatie over de film is te vinden op www.filmfestivalrotterdam.com en www.reprisefilm.no.

Het commentaar van de jury: "Deze Noorse film over vriendschap en creativiteit balanceert op succesvolle wijze tussen komedie en drama. De schijnbare vrije levens van de personages worden onder druk gezet door de geestelijke ziekte van één van hen. Er zitten veel originele vondsten in de film die de jury keer op keer verrasten en die zorgen voor een specifiek eigen sfeer. De film biedt een interessante blik op het artistieke scheppingsproces. Steeds is de spanning voelbaar tussen de twee vrienden die elkaar steunen en tegelijkertijd ook elkaars concurenten zijn. De snelle, humoristische montage en herkenbare personages voeren de kijker mee in het verhaal."

Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 2000,- euro, bestemd om de film onder de aandacht van jongeren te brengen. IFFR en het NIF vinden het belangrijk om jongeren een platform te bieden en hun mening over film te horen. MovieZone selecteert jaarlijks ongeveer 20 films van eigenzinnige makers, uit verschillende culturen en met cinematografische kwaliteit die aansluiten bij de belevingswereld van jongeren in de leeftijd van 15 tot en met 18 jaar.

MovieSquad Rotterdam is een initiatief van het Nederlands Instituut voor Filmeducatie in samenwerking met het International Film Festival Rotterdam en wordt mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Fonds voor de Film.

(einde persbericht)

Noten aan de redactie:

Hoge resolutie stills van Reprise van Joachim Trier (Noorwegen) kunnen gedownload worden op:
http://professionals.filmfestivalrotterdam.com/eng/press/images_presskits.aspx

Pers informatie:
IFFR Press Office, Bert-Jan / Gert-Jan Bleeker
Tel +31.10.890.90.90 / press@filmfestivalrotterdam.com
www.filmfestivalrotterdam.com

Voor meer informatie over het Nederlands Instituut voor Filmeducatie en MovieSquad:
NIF, Kim Klijnsma
Tel. +31 30 2361263/ +31 6 43442301/ klijnsma@filmeducatie.nl / kimklijnsma@hotmail.com
www.moviezone.nl

Distributie Nederland vanaf 7 juni 2007 door A-Film Distribution. Publiciteit: Joris van Hees, tel: 020 3445163, email: joris@a-film.nl.
--