Politie Groningen

Strengere aanpak fietsendiefstal en -heling

Hoogezand, 05-02-2007 o In Hoogezand, Sappemeer en Slochteren houdt de politie verscherpt toezicht op diefstal en/of heling van fietsen. De manier waarop dit gebeurt, is afgeleid van het fietsproject zoals dat onder leiding van een jeugdagent in het centrum van Groningen is opgezet.

Methode

De methode is gericht op aandacht voor specifieke kenmerken. Als bijvoorbeeld het originele slot is verwijderd, het handelaarsembleem mist en ook nog eens een jonge persoon op een dure damesfiets zit, is de kans groot dat de fiets gestolen is. Hoewel de
bevolkingssamenstelling in Hoogezand en omgeving anders is dan in de stad Groningen, is het probleem hetzelfde. Er wordt vooral gecontroleerd op locaties waar veel fietsen staan en waar de meeste fietsen gestolen worden, zoals stations en bij horecagelegenheden.

Waarom?

De extra aandacht voor fietsendiefstal heeft twee belangrijke redenen. Het is een probleem dat zorgt voor grote ergernis bij de eigenaren van fietsen. Daarnaast begint het afglijden van jongeren doorgaans met het plegen van lichte vergrijpen, zoals fietsdiefstal is.

Integrale aanpak

Bij de bestrijding van fietsendiefstal wordt ook de fietsbranche en Veiligheidszorg Groningen (VG) betrokken. Door de jeugdagent zijn de grootste fietshandelaren in Hoogezand en omgeving bezocht. De hulp van de fietshandelaren wordt ingeroepen bij het inschatten van de waarde van een fiets en soms bij het achterhalen van de rechtmatige eigenaar. Stadswachten van Veiligheidszorg Groningen worden actief ingezet bij de controle van fietsen.

Verwachting

In de tweede helft van 2006 is in Hoogezand al proef gedraaid met deze aanpak. De verwachting is dat door het verscherpte toezicht het aantal opgespoorde fietsen en het aantal aangehouden verdachten verder zal stijgen.

Aangifte doen heeft zin

Met enige regelmaat toont Regiopolitie Groningen aan dat aangifte doen zin heeft. Toch gebeurt het nog te vaak dat van aangetroffen fietsen (bij helers en dieven) geen aangifte is gedaan. Door speurwerk achterhaalt de politie soms nog de rechtmatige eigenaar. De politie roep burgers op om vooral melding te doen van verdachte omstandigheden en aangifte te doen als een fiets wordt gestolen. Daarbij is het belangrijk dat de eigenaar zoveel mogelijk, liefst unieke, kenmerken van de fiets kan noemen. Noteer daarom altijd belangrijke eigenschappen, waaronder het framenummer van uw fiets.