Gemeente Rhenen


---

Rhenen 750 jaar

In 2008 bestaat Rhenen (minstens) 750 jaar. Het vroegste document dat verwijst naar stadsrechten voor de stad Rhenen is gedateerd in mei 1258. Dit gegeven nodigt uit tot herdenking en viering. Een feest voor de inwoners van Rhenen en de regio. De gemeente heeft vanuit de bevolking al een aantal ideeën en voorstellen gekregen om invulling te geven aan activiteiten in het kader van Rhenen 750 jaar.

Een 750-jarig bestaan is een ideaal moment om Rhenen in de schijnwerpers te zetten, met positieve effecten voor de toeristische en economische positie van Rhenen. Het kan de Inwoners van Rhenen en omgeving verder bewust maken van de historie van Rhenen. En bevordert de binding met de woonomgeving.

Het is ook een stimulans voor initiatieven vanuit de bevolking. Dit kan de sociale samenhang in de gemeente bevorderen, het moet een feest worden voor en door de inwoners. Natuurlijk het ook gewoon leuk zijn, een feest voor iedereen, niet alleen elitair, maar voor elk wat wils. Rhenen moet weten dat er feest wordt gevierd!

Binnen het gemeentebestuur en de bevolking lijkt er draagvlak te zijn voor de viering van Rhenen 750 jaar. Er zal een keuze moeten worden gemaakt over het ambitieniveau van het feest. Om alles in goede banen te leiden, zowel organisatorisch als financieel, is het plan opgevat om een stichting in het leven te gaan roepen, met daaraan gekoppeld een comité van aanbeveling. Die stichting dient een invulling aan de festiviteiten en de periode waarin dit wordt gehouden te geven.

Er zijn al een aantal inwoners/verenigingen met ideeën gekomen over de invulling van Rhenen 750. Deze inwoners zouden betrokken kunnen worden bij de voorbereidingen en uitvoering van de feestperiode.

Als het aan het gemeentebestuur van Rhenen ligt wordt Rhenen 750 jaar een feest voor iedere Rhenenaar, jong of klein, klein of groot. Iedere suggestie, ieder idee, iedere wens is welkom om tenminste te gaan bekijken of die ook gerealiseerd kan worden.

Daarom kan iedere inwoner en iedere organisatie tot 15 maart 2007 ideeën en wensen opgeven. Dan kan schriftelijk via postbus 130, 3910 AE Rhenen en/of door een mailtje te sturen naar gemeentepagina@rhenen.nl .

persbericht 5 februari 2007

---