Gemeente Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht 2 februari 2007 070205N

Jeugdzorg vraagt structureel geld aan nieuwe kabinet

De Gelderse gemeenten, provincie en instellingen voor jeugdzorg vragen structureel meer geld aan het nieuwe kabinet.

De provincie, gemeenten en instellingen in Gelderland hebben de afgelopen maanden alle wachtlijsten weggewerkt door zelf eenmalig 8 miljoen euro extra aan de Jeugdzorg te besteden. De provincie en gemeenten hebben daar echter geen structureel geld voor. Dat betekent dat na deze inhaalslag vermoedelijk weer opnieuw wachtlijsten ontstaan. Om dit te voorkomen vragen de overheden en instellingen in een brandbrief aan het kabinet nu structureel meer geld.

De brief is ondertekend door de voorzitter van het Platform jeugdbeleid-jeugdzorg regio Nijmegen, wethouder Scholten van Nijmegen, namens de agendacommissie van het Platform. Hierin zitten vertegenwoordigers van: Provincie Gelderland, Gemeente Nijmegen, NIM Maatschappelijk werk, Dunamis jeugdzorg, De Waarden jeugdzorg en Bureau Jeugdzorg Gelderland-Nijmegen.

Aan de nieuwe minister jeugd

Wachtlijsten jeugdzorg in Gelderland weggewerkt? Ja, voor nu!

Dankzij een extra inspanning zijn de wachtlijsten in de jeugdzorg sinds 1 januari 2007 opgelost. Het heuglijke nieuws haalde prominent alle kranten. Alleen al in Gelderland werden dankzij een extra inzet van 8 miljoen euro meer dan 1500 kinderen meer dan normaal binnen de afgesproken 9 weken geholpen. Maar helaas geldt hier ook dat dit behaalde succes geen enkele garantie biedt voor de toekomst. Als we de jeugd niet opnieuw in de wachtkamer willen plaatsen, is er structureel hulp nodig.

Dankzij de extra inzet van de genoemde acht miljoen euro in Gelderland hebben de zorgaanbieders hier elke cliënt tenminste een ambulant traject kunnen bieden. Dat is winst, want er viel geen kind meer buiten de boot en de doorstroom in de jeugdzorg kwam op gang. Ook de jongeren die voor een zwaarder hulptraject in aanmerking kwamen, konden in eerste instantie van dit aanbod gebruik maken. Dat lijkt echter mooier dan het is. Want genoemde jongeren wachten weliswaar niet meer op hulp, maar ze wachten nog wel op de voor hen passende vorm van hulp. Er is een efficiencyslag gemaakt, de capaciteit is uitgebreid, maar er is nog niet voor alle aanspraken een passend en kwalitatief goed antwoord.

Het Platform regio Nijmegen vindt dat het behaalde succes veilig gesteld moet worden zodat ook in de toekomst elk kind passende hulp krijgt. De provincie Gelderland wil de komende tijd in beeld brengen waar nog structurele tekorten zijn. Als het nodig is moet de capaciteit bij de instellingen anders worden ingezet of wellicht uitgebreid. Ook worden de wachttijden bij de voordeur van Bureau Jeugdzorg aangepakt en worden andere sectoren zoals de jeugdGGZ betrokken. Maar ook hiervoor is extra geld nodig.

Hoewel resultaten uit het verleden geen enkele garantie bieden voor de toekomst, lijkt het er op dit moment wel heel erg op dat de vraag blijft toenemen. Daarom overheerst in de regio Nijmegen het gevoel dat we er nog lang niet zijn met het wegwerken van de huidige wachtlijsten. Voor 2007 zijn er nog extra middelen. Maar ook na 2007 wil de provincie Gelderland samen met de Gelderse gemeenten en instellingen de wachtlijsten zo kort mogelijk houden. Laten we niet achteloos verspelen wat we de afgelopen maanden hebben bereikt. Van het nieuwe kabinet vragen we daarom structureel voldoende middelen voor zowel de jeugdzorg als naar de preventieve jeugdhulp in gemeenten.

Namens het Platform jeugdbeleid-jeugdzorg regio Nijmegen:

Mevr. H.T.M. Scholten
Voorzitter en wethouder Jeugd van Nijmegen


---