Rechtbank Rotterdam


proef met vernieuwde toegangscontroleapparatuur

De rechtbank Rotterdam is 1 februari begonnen met de uitvoering van een Rechtspraakunieke pilot met vernieuwde toegangscontroleapparatuur. Bezoekers van het zittingszalencomplex kunnen vanaf vorige week donderdag geheel op vrijwillige basis kennismaken met de nieuwe beveiligingsmethode. Deze pilot - die twee maanden gaat duren - wordt ingezet als extra service en beveiliging richting bezoekers, rechtzoekenden, samenwerkings- en ketenpartners en eigen medewerkers. De verwachting is dat met de vernieuwde apparatuur de doorloopsnelheid wordt vergroot en dat de controle minder inbreuk maakt op de privacy.

De nieuwe toegangscontroleapparatuur detecteert in één keer en binnen een aantal seconden alle soorten voorwerpen die bezoekers op het lichaam of in de kleding dragen. De nieuwe apparatuur is daarmee sneller dan de huidige controle waardoor tevens de wachttijd voor andere bezoekers wordt verkort. De straling (op basis van radiogolven) waaraan bezoekers worden blootgesteld, is 10.000 keer minder sterk dan de straling van een mobiele telefoon. Het apparaat is voorzien van een privacyfilter. Hierdoor komen privacygevoelige delen van het lichaam niet als zodanig herkenbaar in beeld. Een beveiligingsmedewerker beoordeelt de beelden op enige afstand van de
toegangscontroleapparatuur zelf.

Voor het slagen van de proef is het noodzakelijk een goed beeld te krijgen van de ervaringen van bezoekers, rechtzoekenden en samenwerkingspartners. Zij worden daarom gevraagd mee te werken aan een korte, schriftelijke enquête. Hun oordeel vormt samen met de bevindingen van de parketpolitie de input voor een evaluatierapport dat vermoedelijk eind april 2007 gereed is. Als het apparaat voldoet aan de verwachtingen van zowel rechtbank als bezoekers, wordt volgend jaar eventueel tot aanschaf overgegaan.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de sectie communicatie van de rechtbank Rotterdam via de volgende telefoonnummers: 010-2972287 of 010-2972258.

Bron: Rechtbank Rotterdam Datum actualiteit: 5 februari 2007 Naar boven