Productschap Diervoeder

Voeding

Uitnodiging

Themadag Risico-Inventarisatie & -Evaluatie bij PTC+

Wesselseweg 32 te Barneveld
Op 5 februari 2007

Aan Ondernemingsraden, VGW-commissies en kaderleden van de bonden, werkzaam in de graanbe- en verwerkende industrie.

Risico-Inventarisatie & -Evaluatie (RI&E)
Menig werknemer heeft doorgaans meer aandacht voor zijn werk dan voor zijn werkplek. Dat is niet helemaal terecht. Ook als je plezier in je werk hebt, kan een niet goed ingerichte werkplek leiden tot lichamelijke klachten. En dat is niet goed voor de werknemer en niet goed voor het bedrijf.

Daarom is ieder bedrijf verplicht om een zogeheten RI&E uit te voeren. Dus inventariseren op welke punten werkplekken gevaren voor de gezondheid kunnen opleveren. Natuurlijk is een inventarisatie niet genoeg. Als er gezondheidsrisico's zijn, moeten die zo veel mogelijk weggenomen worden.

Gezamenlijk belang werknemer en bedrijf
Het klinkt allemaal kinderlijk eenvoudig zo'n RI&E, maar in de praktijk blijkt dat niet zo te zijn. Om te beginnen is van belang dat risico's voor de gezondheid zo zorgvuldig mogelijk geïnventariseerd worden. Vooral risico's die niet direct zichtbaar zijn. Vervolgens is het wegnemen van risico's niet altijd even eenvoudig en dikwijls een kostbare aangelegenheid.

Gezondheidsrisico's wegnemen is in het belang van de werknemer en in het belang van het bedrijf. Als werknemer wil je natuurlijk gezond je pensioen halen. Het bedrijf heeft er belang bij dat de werknemers gezond zijn en blijven. Ziekteverzuim brengt veel (extra) kosten met zich mee.

Rol medezeggenschap
Juist omdat het om een gezamenlijk belang gaat, kent de Wet op de Ondernemingsraden aan de ondernemingsraad (OR) een belangrijke rol toe bij de uitvoering van de RI&E. Al was het maar omdat je als werknemer de risico's dikwijls aan den lijve ondervindt.

Is er geen OR, maar bijvoorbeeld een personeelsvertegenwoordiging (PVT) dan heeft die een rol bij de RI&E. En natuurlijk houden de actieve leden van vakbonden een oogje in het zeil. Dit onder het motto "Voorkomen is beter dan genezen".

Themadag en vervolgdag
Dit alles neemt niet weg dat het nog steeds niet eenvoudig is om alle risico's goed te (laten) inventariseren. Laat staan om in overleg met de werkgever de problemen op te lossen.
Daarom organiseert het Productschap Diervoeder (PDV) in samenwerking met de vakbonden een themadag en een vervolgdag om OR-en, PVT's en actieve leden van vakbonden te ondersteunen in hun rol bij de RI&E. Tijdens de eerste dag wordt informatie gegeven waarmee je zelf praktisch aan de slag kunt, zie bijgaand het programma.

Tijdens de tweede dag, medio april, bespreken we opgestelde RI&E's en inventariseren we knelpunten. Beide dagen geven je tevens de gelegenheid om collega OR/PVT/kaderleden uit andere diervoederbedrijven te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

Het is het mooiste als je met z'n tweeën uit hetzelfde bedrijf komt. Dan is het makkelijker om later thuis aan de slag te gaan met hetgeen je op deze dagen leert. Met meer mensen komen mag natuurlijk ook! Ben jij de echt de enige die wil en kan? Kom dan alleen.

Vakbondsverlof
Deelname is gratis. Het is wel de bedoeling dat je beide dagen komt. Deelnemers die lid zijn van de vakbond kunnen hiervoor vakbondsverlof aanvragen.

Opgave
Meedoen? Meld je dan aan voor 20 januari as. met bijgaand inschrijfformulier of stuur de gevraagde gegevens per e-mail aan arbeid@hpa.agro.nl.

Voor meer informatie kun je terecht bij Manou van der Meulen, tel. 070-3708532.

We hopen jullie te zien op 5 februari as.,

FNV Bondgenoten CNV BedrijvenBond De Unie Aranka Ouwehand Ronald Zwijnenburg Sjef Verheggen Frans v.d. Veen

Productschap Diervoeder
Kees Lommers
Manou van der Meulen

THEMADAG RISICO INVENTARISATIE & EVALUATIE

Menig werknemer heeft doorgaans meer aandacht voor zijn werk dan voor zijn werkplek. Dat is niet helemaal terecht. Ook als je plezier in je werk hebt, kan een niet goed ingerichte werkplek leiden tot lichamelijke klachten. Met de themadag over Risico-Inventarisatie & -Evaluatie' vraagt het Productschap Diervoeder in samenwerking met CNV BedrijvenBond en FNV Bondgenoten op 5 februari 2007 meer aandacht voor de arbeidsomstandigheden in de diervoederindustrie. Met de themadag geven wij informatie over de Risico-Inventarisatie & Evaluatie en de rol die een medezeggenschapsorgaan hierbij kan spelen. De bijeenkomst vindt plaats bij PTC+ te Barneveld.

PROGRAMMA

9.00 ­ 9.45 UUR ONTVANGST MET KOFFIE

9.45 ­ 10.00 UUR OPENING
ROL PDV BIJ ARBO-ONDERWERPEN JOHAN DEN HARTOG - SECRETARIS PDV

10.00 ­ 10.20 UUR BELANG EN ROL PREVENTIEMEDEWERKER MARIEKE SCHONEVELD ­ PREVENTIEMEDEWERKER FNV

10.20 ­ 10.35 UUR ARBORIGINALS

10.35 ­ 11.00 UUR PAUZE

11.00 ­ 11.20 UUR ARBEIDSINSPECTIE OVER CONTROLES/GEVOLGEN MICHIEL STAAL ­ LANDELIJK PROJECTLEIDER ARBEIDSINSPECTIE

11.20 ­ 12.15 UUR HET EFFECT VAN PARTICIPATIEVE RI&E JAN POPMA ­ SENIOR ONDERZOEKER UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM

12.15 ­ 12.30 UUR ARBORIGINALS

12.30 ­ 13.15 UUR GROEP 1 GEVAREN OP DE WERKVLOER, PRAKTIJKSITUATIES GROEP 2 LUNCH

13.15 ­ 14.00 UUR GROEP 1 LUNCH
GROEP 2 GEVAREN OP DE WERKVLOER, PRAKTIJKSITUATIES

14.00 ­ 15.30 UUR TER PLAATSE INVULLEN RIE JAN POPMA

15.30 ­ 15.45 UUR EVALUATIE
ARBORIGINALS

15.45 ­ 16.30 uur HAPJE EN DRANKJE

Routebeschrijving

PTC+
Wesselseweg 32
3771 PC Barneveld

Vanuit richting Utrecht-Arnhem (A12)
· Vanaf A12 vanuit richting Arnhem afslag 25 Ede Oost · Vanuit richting Utrecht afslag 23 Veenendaal/De Klomp (dan bij verkeerslichten linksaf) · Borden richting Ede volgen
· Autoweg richting Barneveld volgen (A30/N30)
· Afslag 4 Barneveld/Scherpenzeel (N802)
· Richting Barneveld Zuid volgen
· Bij T-splitsing links aanhouden, weg vervolgen tot over spoorlijn · Bij verkeerslichten rechtdoor richting Kootwijkerbroek/Stroe · Na verkeersbord `einde 50 km' rechts ingang PTC+ Barneveld

Vanuit richting Amsterdam-Amersfoort-Apeldoorn (A1) · Vanaf A1 afslag 5 Voorthuizen (N805)
· Borden Barneveld volgen
· Na kasteel `De Schaffelaar' (aan de linkerkant) bij verkeerslichten linksaf richting Kootwijkerbroek/Stroe · Na verkeersbord `einde 50 km' rechts ingang PTC+ Barneveld

Openbaar Vervoer
· Vanaf NS station Barneveld-Centrum is het ± 10 minuten lopen naar PTC+ Barneveld · Vanuit het station rechtsaf, 1e spoorwegovergang oversteken · Bij verkeerslichten weer oversteken en dan rechtsaf · Eerste weg linksaf (richting Kootwijkerbroek)
· Aan het einde van deze weg links via fietspad, dan bij 1e oversteekplaats oversteken · PTC+ Barneveld ligt links


---- --