Gemeente Tilburg

Datum

1 februari 2007
Midden-Brabant is De Ideale Connectie

Regionaal economisch sturingsprogramma door overheid, onderwijs en ondernemers

Een nieuwe, veelomvattende samenwerking tussen alle Midden-Brabantse gemeenten, Kamer van Koophandel, Universiteit van Tilburg en het bedrijfsleven. Onder de vlag De Ideale Connectie kent Midden-Brabant vanaf vandaag een economisch ontwikkelingsprogramma dat een verbindend element vormt tussen de economische regioŽs Zuidwest en Zuidoost Nederland.

Vandaag kreeg De Ideale Connectie gestalte, tijdens een bijeenkomst bij Ericsson in Rijen. Ruud Vreeman (voorzitter van de taskforce, burgemeester van Tilburg), gaf samen met Onno Hoes (gedeputeerde economie, provincie Noord-Brabant) het startschot. Hierna werd de samenwerking in een discussiegesprek onder de loep genomen door taskforceleden Jan Bikker (KvK Midden-Brabant) en Hein van Oorschot (Universiteit van Tilburg), Hans Janssen (wethouder economie Tilburg) en Frank Boss (programmadirecteur De Ideale Connectie).

Pieken in de Delta

In 2004 bracht het ministerie van Economische Zaken de nota Pieken in de Delta. In deze nota staan voorstellen voor gebiedsgerichte Economische Perspectieven. Nederland is daarin onderverdeeld in zes economische regio's. In Zuid Nederland zijn dat er twee. Zuid Nederland Oost (Noord-Brabant Oost van Tilburg tot en met Limburg) met als speerpunt technologie en innovatie. Zuid-Nederland West (West-Brabant en Zeeland) heeft de speerpunten Recreatie en Toerisme en logistiek, waaronder met name ook Maintenance.

Tilburg is in de nota onderdeel van Zuid-Nederland Oost. Met name in de programmalijn Life sciences en nutrition is die aansluiting reëel en effectief. Echter, Midden-Brabant met Tilburg als centrumgemeente, heeft ook nadrukkelijke relaties en mogelijkheden in Zuidwest. Bijvoorbeeld logistiek, vliegtuigonderhoud, toerisme en recreatie (natuur, evenementen, cultuur, pretparken).

De handen ineen

Midden Brabant wil deze relaties versterken met De Ideale Connectie. Vandaar dat de Midden-Brabantse gemeenten, het onderwijs (met de UvT als aanjager) en de ondernemers van Midden Brabant (met de Kamer van Koophandel) de handen ineengeslagen hebben en een economisch structuurversterkend plan hebben geschreven. Ze brengen hiermee de potenties van Midden-Brabant in beeld en leggen de basis om binnen de Pieken in de Deltaplannen voldoende aansluiting te krijgen om de ideeën van Midden-Brabant uit te kunnen werken. Zodoende kan de regio ook aanspraak maken op de beschikbare subsidiegelden die aan de Pieken zijn verbonden. De titel is dan ook vanzelfsprekend, gezien alle dwarsverbanden.

Voor de pers, meer informatie:
Brugt Groenevelt, 013-542 8333
U kunt het plan ook digitaal opvragen, mail naar brugt.groenevelt@tilburg.nl


---- --