Nederlandse Aardolie Maatschappij


NAM wint eerste gas uit nieuwe velden Waddenzee


05/02/2007

De NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) is begonnen met het winnen van aardgas uit nieuwe velden onder de Waddenzee. Na een korte testperiode is op haar locatie bij Moddergat nu officieel de kraan opengezet, waardoor het aardgas via een nieuw aangelegde pijpleiding wordt getransporteerd naar de gasbehandelingsinstallatie bij Anjum.

Moddergat is de eerste van drie NAM-locaties op het vasteland waar gas uit de nieuwe velden onder de Waddenzee wordt gewonnen. De NAM heeft het voornemen om in de loop van 2008 en eind 2008 respectievelijk ook vanaf Vierhuizen en Lauwersoog gas te winnen. Recent kreeg de NAM van de Raad van State voorlopig groen licht voor de gaswinning. Eind 2007 wordt de uitspraak in de nog lopende bodemprocedure verwacht.

Het gas wordt gewonnen via bestaande putten, die in de jaren '90 al zijn geboord. Een maatschappelijke discussie rondom de winning maakte dat de putten sindsdien ongebruikt bleven. "We zijn verheugd dat er nu wel een draagvlak in de samenleving is voor deze gaswinning," aldus Rien Herber, adjunct-directeur van de NAM. "Er is een vruchtbaar overleg geweest met belanghebbenden, zoals overheden, wetenschappers en natuur- en milieuorganisaties. Wij hebben goed geluisterd naar hun zorgen, wensen en opvattingen en daarmee rekening gehouden bij het aanvragen van de vergunningen."

De gaswinning vindt plaats volgens het 'hand aan de kraan principe'. Dit betekent dat de snelheid van de bodemdaling door de gaswinning onder andere met continue gps-metingen nauwlettend wordt gecontroleerd. De NAM opereert binnen door wetenschappers aangegeven veilige natuurgrenzen; het aantal millimeters bodemdaling dat door de gaswinning wordt veroorzaakt, moet door de natuurlijke dynamiek van de Waddenzee kunnen worden opgevangen. Als de bodemdaling toch sneller zou verlopen dan voorspeld - en deze zou niet door het systeem kunnen worden gecompenseerd - dan gaat 'de hand aan de kraan' en wordt het tempo van de winning verlaagd. Om binnen de veilige natuurgrenzen te blijven zal de NAM van meet af aan al de gasproductie met ongeveer een derde temperen.

Herber: "Alle onderzoeksresultaten en prognoses geven ons het vertrouwen dat gaswinning onder de Waddenzee heel zorgvuldig kan plaatsvinden. Aan ons nu de taak om dit in de praktijk ook waar te maken."