FNV Bouw

datum: 06-02-2007 / bericht: 1 van 30

Afgelopen jaren nul, dus 7,25% nu prima

Unaniem heeft de Landelijke Sectorraad Bouw het cao-resultaat voor de bouwnijverheid (bouw+uta) op maandag 5 februari goedgekeurd. De drie onderhandelaars, bestuurders John Kerstens en Louw Elzinga en kaderlid John van Wessel, kregen er applaus voor. Wat FNV Bouw betreft is de cao daarmee een feit. Op woensdag 7 februari bespreekt werkgeversorganisatie Bouwend Nederland het principeakkoord, dat begin januari tot stand kwam. In dit akkoord is de bestaande cao geheel intact gebleven; uitsluitend voor het loon is voor de komende 27 maanden een afspraak gemaakt: in totaal een verbetering van 7,25%. Deze afspraak stemde bij de gekozen kaderleden van FNV Bouw tot tevredenheid: 'we hebben een paar jaar op nul gestaan, dus deze stevige loonafspraak is prima'.

Uit alle regio's klonk de goedkeuring door. Zo bezocht de regio Zuidwest ruim tweehonderd bouwketen, waar vooral vragen kwamen over het Tijdspaarfonds. Vanuit Noordwest kwam de opmerking dat er óók opluchting is over de vele verworvenheden die gehandhaafd zijn: 'diverse ouderen hadden van te voren toch enige angst dat er aan de seniorendagen kon worden getornd', zo viel in de vergadering van de Landelijke Sectorraad Bouw te horen. Uit Friesland kwam van leden die veel en ver moeten reizen, wel een 'jammer dat er geen verhoging van de reiskosten is voorzien'. De enige kritische noot uit Zuidoost was dat de ingangsdata van de loonverhogingen misschien iets naar voren hadden kunnen worden getrokken. En Oost vroeg zich af hoe sterk de prijzen nog gaan stijgen; wel is duidelijk dat Nederland op dit moment een historisch lage inflatie kent. Ondanks deze opmerkingen was iedereen met het akkoord ingenomen.

Veel uta-leden, uitvoerend, technisch en administratief personeel, hebben de afgelopen week de vraag gesteld of de 7,25% ook voor hen geldt. Het antwoord is een volmondig ja! De cao voor de bouwnijverheid geldt sinds twee jaar onverkort voor bouwplaatspersoneel én uta. Dat ineenschuiven van arbeidsvoorwaarden was één van de vele veranderingen in die cao die nu 'rust' vergen om de uitwerking alle ruimte te geven.

a.p.