Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

Tweede Kamer debatteert over verbod zeehondenbont

Bont voor Dieren verheugd dat lang bepleitte maatregel werkelijkheid lijkt te worden

Amsterdam, 6 februari 2007 - Vanmiddag debatteert de Tweede Kamer over een wetsvoorstel voor een import- en handelsverbod op zeehondenbont en andere -producten (ingediend door de PvdA en VVD) in Nederland. De verwachting is dat de Kamerleden uiteindelijk (vrijwel) unaniem vóór zo'n verbod zullen stemmen. Het Belgische parlement gaf anderhalve week geleden al het goede voorbeeld door unaniem voor een importverbod te stemmen. Bont voor Dieren is warm voorstander van een verbod op zeehondenproducten.

Claudia Linssen, directeur Bont voor Dieren: 'Wij hopen en verwachten dat Nederland nu het voorbeeld van België zal volgen. Bont voor Dieren heeft zich vanaf haar oprichting in de jaren tachtig ingezet tegen de zeehondenjacht. Een Nederlands verbod is een belangrijke stap in de goede richting. En dat is hard nodig, want de aantallen zeehonden die worden geknuppeld en soms nog levend gevild nemen de laatste jaren weer fors toe - nadat de zeehondenjacht in de jaren tachtig vrijwel was uitgebannen. Verleden jaar stelde de Canadese regering het quotum van het aantal zeehonden dat mocht worden doodgeknuppeld op 330.000.'

Ook in Kroatië is verleden jaar een verbod afgekondigd op zeehondenproducten; in Duitsland zijn er vergaande plannen om tot een verbod te komen. Wat betreft Bont voor Dieren is de volgende stap een Europees verbod. De vooruitzichten zijn hoopvol. Verleden jaar gaf een ruime meerderheid Europarlementariërs aan dat ze voorstander zijn van een verbod. Buiten Europa hebben de Verenigde Staten en Mexico al zo'n verbod.

Volgende week zal de Tweede Kamer stemmen over het Nederlands import- en handelsverbod.

----------