PvdA Rotterdam


PvdA pleit onder andere voor energiebesparingspakket minima

Di 6 Feb 2007 - Redactie
PvdA pleit onder andere voor energiebesparingspakket minima

PvdA positief, maar ziet ook mogelijkheden voor verbetering armoedebeleid van het college

Vandaag sprak de raadscommissie over het armoedebeleid van het Rotterdamse college. De Rotterdamse PvdA-fractie is positief over het motto van het armoedebeleid: het doorbreken van de armoede. Woordvoerder Mohamed Talbi: "Ik ben blij dat het College probeert dieper in te steken op de problematiek van de armoedecultuur. Kinderen die opgroeien in gezinnen die langdurig van een minimuminkomen moeten rondkomen zijn namelijk buitengewoon kwetsbaar. Onderzoek naar de overdracht van een `armoedecultuur' van generatie op generatie is nodig, want je moet de oorzaken kennen om die vicieuze cirkel te doorbreken".

14 miljoen euro
Het college trekt de komende jaren een kleine 14 miljoen euro extra uit voor armoedebeleid en daar spreekt de PvdA haar waardering voor uit.
Ondanks die waardering ziet Talbi ook mogelijkheden voor verbeteringen. In Tilburg wordt beleid uitgevoerd waar Rotterdam van kan leren. " Als je werkloos wordt, hoef je niet maanden op een uitkering te wachten. Via de sociale dienst kun je een voorschot krijgen op de datum waarop je normaal gesproken je salaris had gekregen. Zo wordt voorkomen dat je al meteen begint met het opbouwen van een schuld om de periode te overbruggen die je op je uitkering moet wachten".

De PvdA-fractie vindt ook dat er serieus werk gemaakt moet worden van een energiebesparingspakket voor de minima. Daarmee sla je twee vliegen in een klap: goed voor het milieu en goed voor de portemonnee. "De PvdA heeft hier al tijdens de begrotingsbehandeling geld voor laten reserveren, dus we hopen dat er bij de voorjaarsnota een uitvoeringsvoorstel van het college ligt".
In navolging van de gemeente Hellevoetsluis heeft Talbi vanmorgen in de commissievergadering gepleit voor een tegemoetkoming in de kosten van de eigen bijdrage voor inburgeringscursussen: " Je zou de mensen die van een minimuminkomen moeten rondkomen daar toch een klein steuntje mee in de rug kunnen geven".

Collectieve inkoop
Wat er ook allemaal gebeurt op gemeentelijk gebied, voor de armoedebestrijding is de Haagse politiek het allerbelangrijkst. Wat dat betreft is de fractie blij dat er nu vanuit het nieuwe kabinet een andere wind waait. Talbi: " Het beheersen van de huurprijzen, de tandarts weer terug in het basispakket en een werkbonus, dat zijn maatregelen die echt zoden aan de dijk zetten voor mensen die voor een laag inkomen hard moeten werken".
Een laatste punt waar de gemeente nog een rol in zou kunnen spelen, is volgens Talbi de collectieve inkoop. Nu wordt de zorgverzekering collectief ingekocht waardoor mensen met een uitkering voordeliger uit zijn, maar je zou kunnen kijken of je dit soort voordelen ook zou kunnen behalen met andere producten, zoals bijvoorbeeld wasmachines en koelkasten.