Provincie Utrecht

investeert in `Creatieve Hot Spots' en `Cultuurtoerisme'

Provincie investeert in `Creatieve Hot Spots' en `Cultuurtoerisme'

6-2-2007 -

Provinciale staten hebben in de vergadering van 5 februari ingestemd met het beschikbaar stellen van 700.000 euro voor het stimuleren van de culturele en economische groei in de provincie Utrecht. Utrecht scoort al sterk bovengemiddeld als het gaat om randvoorwaarden voor een creatieve economie. Met het beschikbaar stellen van gelden uit het Stimuleringsfonds wordt een extra impuls gegeven aan het versterken van de Utrechtse economie. Het geld wordt beschikbaar gesteld voor het uitwerken van twee programma's, `Creatieve Hot Spots' en `Cultuurtoerisme'.

Creativiteit wordt, naast kennis, steeds belangrijker als productiefactor in de moderne economie. De provincie Utrecht scoort hoog als het gaat om creatieve economie. Het hoge opleidingsniveau van de bevolking en de grote dichtheid aan culturele- en kennisinstellingen dragen hier aan bij. Het beschikbaar gestelde geld wil de provincie gebruiken voor het inzetten van de creatieve kracht van de culturele sector voor economische bedrijvigheid en voor het bevorderen van de ondernemersgeest van creatieven.

Binnen het programma `Creatieve Hot Spots' wordt het geld ingezet voor het creëren van aansprekende plekken waar mensen uit de wereld van cultuur en economie elkaar digitaal dan wel fysiek kunnen ontmoeten. Hierbij wordt onder andere gedacht aan een zogenoemd FabLab. Dit is een ruimte waarin een aantal machines opgesteld staan die het mogelijk maken een idee om te zetten in een concreet product. Het programma `Cultuurtoerisme' richt zich meer op het versterken van de aantrekkingskracht en de benutting van waardevolle onderdelen van de cultuurhistorie binnen de provincie Utrecht. Dit gebeurt onder andere door het realiseren van een betere ontsluiting en het vergroten van de zichtbaarheid vanuit toeristisch oogpunt.

Meer informatie: Pauline Bredt, telefoon 030 2582522