Unicef



Angola: een jaar lang cholera 06 februari 2007, New York - In Angola heerst sinds begin vorig jaar een cholera-epidemie. Tijdens het afgelopen regenseizoen is het aantal ziektegevallen weer toegenomen. Unicef helpt de zieken en spant zich samen met de Angolese overheid in om toekomstige uitbraken van cholera te voorkomen.

Een arts behandelt een baby met cholera. Foto: AP Photo/2007/Arevalo
Een arts behandelt een baby met cholera. Foto: AP Photo/2007/Arevalo

Angela Kearny is directeur van het Unicef-kantoor in de Angolese hoofdstad Luanda. Volgens haar lopen kinderen het grootste risico om cholera te krijgen. "Van alle zieken is 35 procent jonger dan vijf jaar. Als kinderen eenmaal ziek zijn, hebben zij meer dan volwassenen te lijden onder de gevolgen. Ze drogen erg snel uit en hebben direct hulp nodig."

Herken de symptomen
Unicef helpt de Angolese overheid bij de voorlichting over de diarreeziekte. In radiospotjes wordt uitgelegd hoe je de eerste symptomen van cholera kunt herkennen en hoe je de ziekte kunt voorkomen door bijvoorbeeld geen vervuild water te drinken. Ook krijgt de bevolking voorlichting via folders en onderwijsmaterialen op scholen. Met steun van Unicef worden tanks met schoon water naar afgelegen gebieden gebracht en worden er waterzuiveringsmiddelen uitgedeeld.

Ook de zieken krijgen hulp. "We hebben de regering geholpen bij de opzet van behandelcentra voor cholerapatiƫnten," vertelt Angela Kearny. "Alleen al Lunda staan er negen." Volgens Kearny heeft Unicef 4 miljoen dollar nodig om Angola te helpen bij het bedwingen van de cholera-epidemie en om toekomstige uitbraken van cholera te voorkomen.