Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Gelders Verkiezingsdebat 6 februari over natuur, milieu en ruimte

De Beukenlaan in Renkum in top twaalf Nederland

Industrieterrein De Beukenlaan in Renkum behoort tot de twaalf beste ruimteprojecten in Nederland. De verplaatsing van het industrieterrein ten gunste van natuur, is een goed voorbeeld van ruimtelijke ontwikkeling, waarbij de politiek durf heeft getoond. Dinsdagavond 6 februari vindt de landelijke presentatie plaats van de brochure `Ruimte voor goede ideeën', waarin de twaalf projecten staan vermeld. Tijdens het Gelders Verkiezingsdebat in Arnhem overhandigt GMF-directeur Volkert Vintges de brochure aan de lijsttrekkers van zes politieke partijen.

Het debat heeft `ruimte' als belangrijkste thema. Bij bedrijventerreinen, verstedelijking en klimaatverandering heeft de provinciale overheid het een en ander in de melk te brokkelen. Hetgeen een uitstekende aanleiding is voor een gepeperd verkiezingsdebat in het licht van de Provinciale Statenverkiezingen van 7 maart. Hoe moet de herstructurering van de Veluwe worden vlotgetrokken? Zijn de kassen in Bergerden en Zaltbommel energiezuinig genoeg, en kunnen de inwoners van Arnhem en Nijmegen ook in de toekomst nog recreëren in nabijgelegen groen?

Tijdens het Gelders Verkiezingsdebat gaan de volgende lijsttrekkers/kandidaten van politieke partijen met elkaar in debat:

- John van Meeteren, CDA

- Corina van der Valk, PvdA

- Jan Markink, VVD

- Jan Wijnia, GroenLinks

- Annelies van der Kolk, ChristenUnie

- Eric van Kaathoven, SP

Vooraf aan het debat reikt GMF-directeur het boekje `Ruimte voor goede ideeën' uit. Het project De Beukenlaan is daarin opgenomen. Het twaalf hectare grote industrieterrein maakt er plaats voor de natuur. Het Renkums Beekdal vormt dan voor edelherten, dassen en andere dieren weer een verbinding tussen Veluwe en Rijn. Met het verplaatsen van de bedrijven heeft de Gelderse politiek een goede keuze gemaakt en durf getoond.

Het Gelders Verkiezingsdebat vindt plaats in het Posttheater, Rosendaalsestraat 27 in Arnhem. Aanvang: 20.00 uur. De organisatie is in handen van Lux Nijmegen, in samenwerking met de Gelderse Milieufederatie, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Geldersch Landschap en Kasteelen, IVN, ANWB en Landschapsbeheer Gelderland.