Gemeente Heerlen

Ondertekening overeenkomst en presentatie eerste uitwerking plannen Arcus

Dinsdag 6 februari wordt het resultaat van vier jaar onderhandelen beklonken. B&W van Heerlen, Arcus, de provincie Limburg en Parkstad Limburg ondertekenen dan de overeenkomst over de nieuwbouwlocaties van de onderwijsinstelling Arcus. Ook worden die dag de eerste uitwerkingen van het ontwerp voor de nieuwbouw gepresenteerd. "Een belangrijke dag voor Heerlen", aldus wethouder Lex Smeets, "met dit plan zorgen we niet alleen voor kwalitatief goed onderwijs voor onze inwoners, we dragen op de diverse locaties ook bij aan de diversiteit van de omgeving; levendigheid in het centrum en samenwerking en afstemming bij de Hogeschool en de zorgpartners."

In het gesloten akkoord is gekozen voor een spreiding van de huisvesting in Heerlen. Naast de nieuwbouw aan de Valkenburgerweg zal Arcus een vestiging realiseren in het plangebied "Coriopolis" en krijgen de zorg- en zorggerelateerde opleidingen een plek binnen het plangebied "Zorgvallei Parkstad Limburg". De gemeente en Arcus hebben verder afgesproken zich samen in te spannen om in de binnenstad een passende plek te zoeken voor de niet-beroepsgebonden educatieactiviteiten (volwasseneneduatie). Het akkoord is het resultaat van ruim 4 jaar onderhandelen en krijgt nu zijn beslag in de daadwerkelijke ondertekening.

Vooruitlopend op deze ondertekening is gewerkt aan het opstellen van een schetsontwerp (eerste uitwerking van het stedenbouwkundig concept), vooralsnog toegespitst op de locaties aan de Valkenburgerweg en Coriopolis inclusief de parkeerproblematiek. De eerste resultaten van het ontwerpteam worden nu gepresenteerd aan het college van burgemeester en wethouders en het college van bestuur van Arcus. Andere zaken, zoals de verschillende verkeersstromen, infrastructurele aanpassingen en de financiële vertaling daarvan moeten later nog uitgewerkt worden. Toon Theunissen, voorzitter van het college van bestuur van Arcus is erg positief over de plannen: "De eerdere 'bedreigingen' binnen de voorgestane ontwikkeling zijn inmiddels omgezet in een enorm grote kwaliteitskans."

Vervolgstappen
Voordat de werkzaamheden zichtbaar worden voor de omgeving, moeten nog vele stappen gezet worden. Het gepresenteerde schetsontwerp moet nog goedgekeurd worden door het college van bestuur van Arcus en vervolgens uitgewerkt worden tot een definitief ontwerp. Het definitieve ontwerp moet vervolgens weer goedgekeurd worden door de gemeente Heerlen. Ook omwonenden en andere belanghebbenden kunnen via de gebruikelijke inspraakprocedure hierover hun zegje doen. Parallel aan dit besluitvormingstraject lopen voorbereidende werkzaamheden in het kader van de infrastructuur en het beïnvloeden van verkeersstromen. Hiervoor zijn al inventarisaties uitgevoerd, die nu verder uitgewerkt worden en onderdeel gaan uitmaken van het definitieve ontwerp.