Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Pps renovatie ministerie van Financiën valt twee keer in de prijzen

dinsdag 6 februari

Consortium Safire, verantwoordelijk voor de renovatie van het ministerie van Financiën, is bij de uitreiking van de Nederlandse Bouwprijzen tot winnaar gekozen in de categorie Integraal ontwerpen & bouwen. Met een meerderheid van 56 procent van de stemmen sleepte Safire ook de publieksprijs in de wacht. De prijzen werden uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Bouw in het Beatrix Theater te Utrecht.

Via een pps-constructie voert Safire, in opdracht van de Rijksgebouwendienst en het ministerie van Financiën, de renovatie uit. Safire bestaat uit Strukton, ABN AMRO, GTI, Burgers Ergon en ISS. Meyer en Van Schooten architecten uit Amsterdam is verantwoordelijk voor het ontwerp.

In de categorie Integraal ontwerpen & bouwen werden teams of organisaties genomineerd die integraal ontwerpen en bouwen aantoonbaar hebben doorgevoerd in het bouwproces. Het doel hierbij is dat een goede samenwerking tussen betrokken partijen leidt tot onder andere lagere exploitatiekosten, kortere bouwtijd, betere kwaliteit, verbeterde bouwmethodes en reductie van faalkosten. De jury, onder leiding van jhr. dr. P.A.C. Beelaerts van Blokland, noemde dit project een voorbeeld als het gaat om goede samenwerkingsvormen van alle betrokken partijen die hebben geleid tot een kostenbesparing van 15 procent.

De Nederlandse Bouwprijs is een onafhankelijke prijs die sinds 1991 wordt toegekend door Stichting De Nederlandse Bouwprijs. De prijs bestaat uit een sculptuur, die elke editie exclusief ontworpen wordt door kunstenares Marte Röling. Het thema 'Het Nieuwe Bouwen' stond deze avond centraal: de cultuuromslag naar een moderne, innovatieve en maatschappelijke betrokken bouwsector.

Het pps-project Renovatie Financiën is het eerste project voor rijksgebouwen in Nederland dat middels publiek-private samenwerking (pps) tot stand is gekomen. Het omvat het ontwerp, de renovatie, de financiering en herinrichting van het ministerie van Financiën in Den Haag (66.000 m2), inclusief het beheer, een aantal facilitaire diensten en onderhoud van het gebouw voor een periode van 25 jaar. De Rijksgebouwendienst en het ministerie van Financiën hebben bij deze aanbesteding voor het eerst gebruik gemaakt van een zogenaamde Design, Build, Finance, Maintain en Operate (DBFMO) benadering.