Stichting Natuur en Milieu

Reactie Stichting Natuur en Milieu op regeerakkoord

5 februari 2007 - Uit de financiële bijlage van het nieuwe regeerakkoord blijkt dat het nieuwe kabinet in 2008 slechts 150 miljoen investeert in milieu. Dit staat in schril contrast met de berichtgeving in de media.

Stichting Natuur en Milieu heeft eerder aangeven dat er per jaar 2 miljard nodig is om het klimaatprobleem serieus aan te pakken. Daarnaast zijn nog enkele honderden miljoenen euro's nodig om te investeren in natuur en het openhouden van ons landschap. 'Het nieuwe Kabinet denkt zich met een fooi een groen imago te kunnen aanmeten', stelt Mirjam de Rijk, algemeen directeur van Natuur en Milieu.

Uit de uitgelekte delen van het regeerakkoord blijkt ook dat Balkende-IV fiscale vergroeningen wil doorvoeren van 1 miljard euro per jaar. Dit bedrag moet volgens het regeerakkoord worden behaald door 350 miljoen op vliegtickets, 150 miljoen door een milieudifferentiatie van de aanschafbelasting op personenauto's (BPM), 350 miljoen door een belasting op milieuonvriendelijke energie en 150 miljoen door een belasting op drankenverpakkingen.

Ook hier toont het nieuwe regeerakkoord geen ambitie. Natuur en Milieu heeft recentelijk nog 15 vergroeningsmaatregelen met een budgetomvang van 15 miljard euro gepresenteerd aan de financiele woordvoerders van de nieuwe Tweede Kamer. In deze publicatie, die wij samen met de FNV aanboden, blijkt dat alle 15 vergroeningsmaatregelen al in één of meer andere EU lidstaten zijn ingevoerd. Het nieuwe kabinet laat deze kans onbenut en kiest ervoor om slechts een fractie ervan in te voeren.

De Rijk: 'Het lijkt of Al Gore en het IPCC klimaatrapport van de Verenigde Naties niet op de klimaattrom hebben geroffeld.' Het nieuwe Kabinet wil slechts 125 miljoen euro in energie investeren oplopend naar 500 miljoen euro in 2011. Dit lijkt veel, maar alleen al voor 2 procent energiebesparing per jaar is ongeveer 3,5 miljard euro nodig volgens een recente studie van ECN.

Ook de zogeheten Taskforce energietransitie onder leiding van Shelldirecteur Rein Willems heeft aangegeven dat er jaarlijks in totaal 2 miljard euro nodig is voor een energietransitie naar een duurzame energievoorziening. In het regeerakkoord zijn ambitieuze doelstellingen voor CO2-reductie en energiebesparing opgenomen, maar de financiële onderbouwing ontbreekt.

Publicatiedatum: 05-02-2007