Gemeente Enschede

Overbruggingsregeling `oude wetters'

Vooruitlopend op een generaal pardon

Het College B en W heeft besloten een overbruggingsregeling in het leven te roepen voor de zogenoemde `oude wetters.' Deze gezinnen die niet zelf in hun levensonderhoud kunnen voorzien kunnen rekenen op een maandelijks bedrag van EUR 213 voor elk kind dat jonger is dan 18 jaar.

Het gaat om de groep uitgeprocedeerde asielzoekers die voor 1 april 2001 hun aanvraag tot asiel hebben gedaan en zijn uitgeprocedeerd. Ze zijn niet in het bezit van een verblijfstitel. De ouders moeten aan kunnen tonen dat ze gedurende de procedure grotendeels in Enschede hebben gewoond en mogen tussentijds Nederland niet hebben verlaten.

De gemeente Enschede roept deze overbruggingsregeling in het leven omdat door publicaties over het generaal pardon verwachtingen worden gewekt. In toenemende mate melden uitgeprocedeerden zich bij de gemeente en vooruitlopend op een definitieve regeling vragen ze nu al om financiële ondersteuning. Ook in Enschede is deze trend aanwezig. In Enschede gaat het naar schatting om maximaal 50 kinderen. Uiterlijk twee maanden nadat het nieuwe kabinet een beslissing over een generaal pardon heeft genomen, eindigt deze gemeentelijke regeling.

6 februari 2007