Hoogheemraadschap van Rijnland


Rijnland doet aangifte

Water bij Schiphol zuurstofloos, Rijnland doet aangifte

Persbericht, 6 februari 2007

Het oppervlaktewater bij luchthaven Schiphol is momenteel zo goed als zuurstofloos. Middelen om vliegtuigen ijsvrij te houden en gladheid op banen en platforms te voorkomen, zijn in de sloten rond Schiphol terecht gekomen en hebben tot de zuurstofloosheid geleid.

Het hoogheemraadschap van Rijnland laat daarom proces-verbaal opmaken, wegens overtreding van de vergunning die Schiphol heeft in het kader van de Wet verontreiniging oppervlaktewater. Daarnaast legt het waterschap aan Schiphol een dwangsom op omdat Schiphol geen meetsysteem heeft dat aan de vergunningsvoorwaarden voldoet.

Volgens de vergunning moet Schiphol de waterkwaliteit continu in de gaten houden. Dit is niet voldoende gebeurd, waardoor te laat gestart is met maatregelen om de waterkwaliteit te herstellen. De zogenaamde de-icing middelen zijn deels in sloten op en rond de luchthaven terecht gekomen. De luchthaven probeert momenteel met beluchtingsinstallaties het zuurstofgehalte in het water te herstellen. In het zuurstofloze water kunnen vissen niet leven. De waterkwaliteit moet weer naar een aanvaardbaar niveau, zoals vastgelegd is in de vergunning.

Het hoogheemraadschap van Rijnland en Schiphol zijn afgelopen jaar intensief met elkaar in gesprek geweest om herhaling van de waterverontreiniging van 2006 te voorkomen. Ondanks additionele maatregelen is Schiphol er niet in geslaagd de verontreiniging voldoende in te perken.

Verleden jaar inde het hoogheemraadschap van Rijnland tot twee maal toe dwangsommen van Schiphol, omdat de luchthaven toen in gebreke bleef bij het nemen van maatregelen om de waterkwaliteit te herstellen. Een dwangsom is een middel om maatregelen af te dwingen en zorgt er voor dat een veroorzaker de gevolgen en kosten van vervuiling betaalt.

Meer informatie

Meer informatie over dit onderwerp kunt u krijgen bij de afdeling Communicatie van het hoogheemraadschap van Rijnland, telefoon 071-3063401.
'Droge voeten, schoon water!'