Gemeente Sittard-Geleen


011_2007

PERSBERICHT Gemeente Sittard-Geleen

Renovatie voor gemeenschapshuis het Volkshoes

Sittard-Geleen, 6 februari 2007 - Het college van B&W wil gemeenschapshuis het Volkshoes in Lindenheuvel renoveren. Een onderzoek hiernaar moet nog dit voorjaar leiden tot een definitief besluit. De raad heeft in 2005 besloten voor nieuwbouw, maar het college meent goede argumenten te hebben om te kiezen voor renovatie. Volgens verantwoordelijk wethouder Berry van Rijswijk is de investering van ? 3,25 miljoen in vervangende nieuwbouw niet meer verantwoord in relatie tot het beperkte vaste verenigingsgebruik: "Afgezet tegen het verenigingsgebruik van andere gemeenschapshuizen scoort het Volkshoes gewoon slecht. Maar op deze manier kunnen wij de komende 10 tot 15 jaar het Volkshoes toch overeind houden voor verenigingen en andere gebruikers uit Lindenheuvel. Door deze oplossing ontstaat nu ook de ruimte om na die periode in Lindenheuvel een multifunctionele accommodatie te bouwen die ook in andere behoeften voorziet, zoals onderwijs."

Binnen drie tot vier maanden is bekend of er voldoende onderbouwing is voor renovatie. Het voornemen van het college is nu gericht op een voorziening die circa 10 tot 15 jaar kan voldoen aan de behoefte, zoals die door de gebruikers is aangegeven. Ook evenementen als de Lindenheuvelse Revue kan in het gerenoveerde Volkshoes plaatsvinden. Het college wil daarnaast kijken hoe in de verre toekomst kan worden voorzien in een multifunctionele accommodatie in Lindenheuvel bestaande uit een brede school in combinatie met een gemeenschapsvoorziening. Voor de bouw van 24 zorgwoningen, waar de nieuwbouwplannen nu ook in voorzien, wordt gekeken naar alternatieven.

De benodigde investering voor de renovatie wordt de komende maanden onderzocht. Daarna is duidelijk welke besparing een dergelijk besluit oplevert.

De discussie over gemeenschapshuis het Volkshoes loopt terug tot voor de herindeling. Net daarvoor besloot de toenmalige gemeente Geleen tot nieuwbouw. Na de herindeling werd het besluit voor nieuwbouw teruggedraaid omdat voor de locatie geen draagvlak was. Uit een daaropvolgend onderzoek naar diverse alternatieven bleek dat renovatie èn upgrading even duur was als nieuwbouw, op grond waarvan de raad in het najaar 2005 voor nieuwbouw koos. Op basis van het nieuwe coalitieaccoord, opgesteld na de gemeenteraadsverkiezingen in 2006, zijn alle grote projecten onder de loep genomen. In het kader daarvan is ook de vervangende nieuwbouw van het Volkshoes onder de loep genomen.


---




Gemeente Sittard-Geleen