Gemeente Coevorden

`Meer mensen cultuur laten beleven'

College stemt in met concept cultuurnota

De gemeente Coevorden investeert de komende jaren flink in cultuur. Dat blijkt uit de concept beleidsnota cultuur 2007-2011 waarmee het college heeft ingestemd. In deze nota, getiteld `Alles van waarde...', staan de nieuwe kaders voor het cultuurbeleid. Voor de uitvoering van dit beleid is dit jaar ruim EUR 35.000 extra beschikbaar en de komende jaren ruim EUR 45.000 aanvullend per jaar.

De inhoudelijke reikwijdte van de nieuwe beleidsnota is breder dan die van de vorige nota. Het doel van het integrale cultuurbeleid is het bevorderen van de samenhang van kunst en cultuurvoorzieningen. De nota kent een aantal nieuwe accenten. Aandacht voor cultuurhistorie is een belangrijke rode draad in de nota. Passend hierbij is het voornemen om een erfgoedinventarisatie uit te laten voeren. Ook de verzelfstandiging van het stedelijk museum `Drenthe's Veste' speelt daarbij een belangrijke rol. Een ander accent is de inzet van cultuur ter versterking van de economische ontwikkeling.

Hiervoor wil Coevorden nieuwe initiatieven ontwikkelen en meerjarige initiatieven structureel ondersteunen. Een voorbeeld is het jaarlijkse natuurkunst-project in Schoonoord, dat door de gemeente Coevorden structureel wordt ondersteund. Samen met de Waterleiding Maatschappij Drenthe en het Centrum Beeldende Kunst Drenthe wil de gemeente Coevorden de Watertoren in Coevorden de komende jaren verder ontwikkelen als podium voor lichtkunstenaars. Als onderdeel van het nieuwe gemeentehuis wordt ook een theatervoorziening gerealiseerd. Bovendien krijgt ook het theater op locatie een extra impuls. "Meer mensen cultuur laten beleven door op een laagdrempelige manier kunst en cultuur toegankelijker te maken. Dat is ons streven", aldus wethouder Peter Snijders.

De concept cultuurnota is tot stand gekomen na consultatie van het `culturele veld'. Daarna is een eerste opzet als werkdocument besproken met een uitgebreide kring van betrokkenen. In drie avonden is met het culturele veld gediscussieerd over de kaders van de concept cultuurnota en het bijbehorend uitvoeringsprogramma. De uitkomsten van deze consultaties zijn verwerkt in de huidige concept versie. De voorlopige versie van de cultuurnota en het bijbehorende uitvoeringsprogramma liggen nog tot 15 maart ter inzage en zijn ook te downloaden via deze website.