Groen!

Brussel, 6 februari 2007

Our Daily Bread: visueel sterke aanklacht tegen landbouw die 100% industrie geworden is

Groen! wil forse premies voor boeren die overstappen naar diervriendelijke teelt

Vandaag wordt in Gent en in Brussel de Oostenrijkse film Our Daily Bread in première getoond voor een ruimer publiek. VELT, EVA en Bioforum nodigen uit. Groene parlementsleden zullen aanwezig zijn, zo bv. Vera Dua in Gent en Eloi Glorieux in Brussel. Maar daar willen we het als Groen! niet bij laten. We zullen hier ook een vervolg aan breien in het Vlaams parlement en de discussie aangaan met landbouwminister Leterme.

De film is een visueel sterke aanklacht tegen de agro-industrie, tegen het feit dat landbouw helemaal is omgevormd tot een industrie, die gewassen en dieren puur mechanisch behandelt in voedselfabrieken. Ook voor de mensen die in onze voedselproductiefabrieken werken is de situatie onterend. De regisseur liet de beelden voor zich spreken.

Voor Groen! is deze film niet vrijblijvend. De huidige grootschalige bio-industrie is mensonterend en dieronwaardig. De industriële productie van vlees leidt tot het systematisch schenden van dierenrechten. De dieren kunnen zich niet natuurlijk gedragen, zijn ziek en mismaakt, hun weerstand wordt gebroken, zodat ze ten prooi vallen aan besmettelijke ziekten, die dan enkel kunnen bedwongen worden door massale afslachtingen. De landbouw-industrie zorgt voor vervuiling op grote schaal (mest) en bedreigt ook de gezondheid van de mens (bv. het overmatig gebruik van antibiotica bij varkens, waardoor ook de resistentie van menselijke bacteriën tegen antibiotica toeneemt). Het leidt ook tot een vermindering van de voedselkwaliteit. Het hele systeem is bovendien geheel irrationeel: het leidt tot overproductie van vlees, ongezonde eetgewoonten bij de mens en tot het dumpen van vleesoverschotten in derde wereld landen.

Groen! pleit voor een gefaseerde uitstap uit de bio-industrie, waarbij in elke fase dieren terug meer rechten verwerven.

Vlaams parlementslid Eloi Glorieux wil via een resolutie in het Vlaams parlement de discussie aantrekken. De discussie rond dierenwelzijn wordt soms teveel geboerd rond faits divers. Groen! vraagt aandacht voor de systematische schending van dierenrechten waarop een groot deel van onze voedselindustrie gebaseerd is. Groen! gelooft dat een omvorming naar een milieu- en diervriendelijke dierenteelt mogelijk is, in verschillende stappen :
* Strikte controles op bestaande wetgeving dierenwelzijn in de bio-industrie (we zijn op dit moment volgens Europa zwaar in overtreding met diverse richtlijnen maar daar houden de zetelende kamerleden zich blijkbaar niet mee bezig)

* Bannen van praktijken zoals castratie van biggen, amputatie van staarten bij paarden, dwangvoeren van ganzen,..
* Verplichte preventieve vaccinatie van dieren ter voorkoming van het grootschalig ruimen van gezonde dieren bij de uitbraak van dierziektes (varkenspest, vogelpest, gekke koeienziekte, blauwtong bij schapen,..)

* Verbod op pelsdierfokkerijen voor bont

* Verbod op kweekmethoden die de bewegingsruimte van dieren overmatig inperken zoals het gebruik van legbatterijen, zeugenboxen en de kweek van kistkalveren

* Sluiting van de veemarkten

* Verbod lange afstandstransporten voor dieren

Om de overstap naar echt diervriendelijke teelt mogelijk te maken kiest Groen! voor een aanmoedigingsbeleid via premies voor diervriendelijke teelt. Dit kan gerealiseerd worden via een Fonds voor Diervriendelijke Teelt.

Eloi Glorieux, Vlaams Parlementslid Groen gsm 0475/98 20 93