Openbaar Ministerie

Geen hoger beroep OM tegen vonnissen in zaak Talio

6 februari 2007

Alkmaar - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat niet in hoger beroep tegen de vonnissen die de rechtbank op 23 januari 2007 heeft uitgesproken in het zogenaamde Talio-onderzoek. Het OM is verheugd over het feit dat de rechtbank het bestaan van een criminele organisatie heeft aangenomen en veroordelingen voor een groot aantal andere feiten heeft uitgesproken. Het OM ziet na bestudering van de vonnissen en overleg met het Ressortsparket af van hoger beroep.

De rechtbank in Alkmaar behandelde in december en januari de zaken tegen zestien verdachten die betrokken zijn geweest bij het telen en handelen in drugs. Een aantal verdachten had zich ook schuldig gemaakt aan gijzeling en mishandeling. Dit feit speelde zich af in december 2005 in Heerhugowaard. Bij de hoofdverdachten uit dit zogenaamde Talio onderzoek stonden 25 feiten op de tenlastelegging. Het OM verweet het merendeel van de verdachten dat ze hadden deelgenomen aan een criminele organisatie.

De rechtbank heeft verschillende verdachten vrijgesproken van een aantal hen ten laste gelegde feiten. Eén verdachte is geheel vrijgesproken. Voor een deel komen de vrijspraken overeen met de eis van het OM. Het OM heeft met de hoge straffen die zijn geëist een krachtig signaal willen afgeven aan de verdachten en de maatschappij. Gezien de periode dat de criminele organisatie heeft bestaan, de grootschalige hennepteelt en de geweldsdelicten was naar het oordeel van het OM ook alle reden voor hoge straffen. De rechtbank heeft de feiten waarvoor de verschillende verdachten zijn veroordeeld echter op andere waarde geschat en duidelijk lagere straffen opgelegd.

Het OM is verheugd over het feit dat de rechtbank het bestaan van een criminele organisatie heeft aangenomen. Ook vindt de rechtbank bewezen dat een aantal verdachten heeft deelgenomen aan de gijzeling op het kamp aan de Van Veenweg in Heerhugowaard en heeft de rechter daarbij een vooropgezet plan aangenomen. Tenslotte heeft de rechtbank met betrekking tot nagenoeg alle hennepkwekerijen en electra-diefstallen bewezenverklaringen uitgesproken.

Met de veroordelingen op deze punten is aan de doelstellingen van het onderzoek Talio voldaan en is een goede basis gelegd voor de nog bij de rechtbank in te dienen ontnemingsvorderingen. Alles afwegende heeft het OM dan ook besloten geen hoger beroep aan te tekenen tegen de vonnissen van de rechtbank.