Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

|     |Gelselaar -  controle op dierenwelzijn                    |
Controleurs van de Algemene Inspectiedienst, de Voedsel en Waren Autoriteit en de Milieupolitie hebben onder verantwoordelijkheid van het Functioneel Parket dinsdag (6/2) in het buitengebied van Gelselaar een controle gehouden naar het dierenwelzijn op een rundveebedrijf. Het vermoeden was dat het met de gezondheid van een aantal dieren slecht gesteld was. In totaal zijn er zo'n 140 runderen in beslag genomen.

De controle werd gehouden naar aanleiding van onder andere signalen dat de veestapel slecht verzorgd zou worden. Dieren zouden in weer en wind, zonder beschutting buiten lopen en ook de voedselverstrekking zou minimaal zijn. Verder zou de registratie van de dieren mogelijk niet in orde zijn.

Aangezien meerdere instanties met de controle van het dierenwelzijn, de huisvesting en de wetgeving op dit gebied betrokken zijn, is er voor gekozen om tijdens een gezamenlijke controle naar de boerderij te gaan. Hierbij werd voorkomen dat de veehouder meerdere keren met controleurs te maken kreeg.

Tijdens de controle werden 150 runderen aangetroffen waarvan een groot deel sterk ondervoed was. Dierenartsen constateerden dat het merendeel structureel ondervoed was en daardoor achter in de ontwikkeling. Twee dieren moesten ter plaatse uit hun lijden worden verlost. De huisvesting was onvoldoende voor alle dieren, een deel stond inderdaad buiten op het erf. In totaal zijn zo'n 140 runderen met veewagens afgevoerd en ondergebracht bij een opvangadres.

Controleurs van de gemeente hebben de locatie vandaag ook geschouwd in verband met een aanvraag voor een nieuwe milieuvergunning. De behandeling hiervan is mede afhankelijk van de bevindingen van de andere instanties.

De veehouder, een 62-jarige man uit Gelselaar is over diverse overtredingen verhoord en tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Einde bericht
---


---


---

---- --