Gemeente Tilburg

6-2-2007
Gemeente en OBT zetten 'Stad op stelten'
Tilburgs initiatief tot bibliotheekvernieuwing in de prijzen

Gemeente Tilburg diende onlangs bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een voorstel in voor een cultuureducatieproject voor kinderen genaamd 'Stad op stelten'. Op 30 januari is hiervoor subsidie toegekend.

Wethouder Cultuur Hugo Backx: "Tilburg is daarmee een van de zestien gemeenten die in de prijzen is gevallen en daar ben ik trots op. In 'Stad op stelten' gaat de OBT; bibliotheek Midden-Brabant samen met het onderwijs, het bureau CiST (Cultuur in School Tilburg) en diverse culturele partners een lees- en cultuureducatieproject voor kinderen in het primair en voortgezet onderwijs opzetten."

'Stad op stelten'
Het jaarlijkse programma voor leesbevordering van de bibliotheek met bijvoorbeeld de Kinderboekenweek, de Rode Draad, de Nationale Voorleeswedstrijd en de Kinderjury, zal de kapstok zijn voor 'Stad op stelten'. Dit programma vormt de basis van waaruit culturele activiteiten worden geïnitieerd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de veelsoortige culturele competenties die aanwezig zijn in de stad. Het project wordt zowel binnen- als buitenschools uitgevoerd en is bovendien geworteld in de wijken en de stad. Ook wordt het gekoppeld aan de op stapel staande Tilburgse Cultuurmanifestatie.

Innovatiestimulans Bibliotheekvernieuwing
Elke gemeente in Nederland had de mogelijkheid een innovatief project voor te dragen dat uitwerking geeft aan de verbreding van de functie van de bibliotheek en/of leidt tot inhoudelijke vernieuwing. De jury sprak zich lovend uit over het Tilburgs projectvoorstel: "Door het aanbieden van een samenhangend cultuurprogramma, op meerdere niveaus in de stad, kan de cultuurparticipatie van de jeugd toenemen. Tevens kan dit initiatief een bijdrage leveren aan het bevorderen van de sociale cohesie en leefbaarheid in de wijken. De voorgestane samenwerking met het onderwijs en culturele instellingen zorgt mede voor een goede inbedding."