Gemeente Tilburg

Datum
6 februari 2007
Persbericht gemeente Tilburg

Van Gogh krijgt eigen plek in Tilburg met Vincents Tekenlokaal

Binnenkort kun je zitten aan een lessenaar op de plaats waar Vincent van Gogh voor het eerst tekenles kreeg. Tilburg gaat namelijk het tekenlokaal waarin Vincent van Gogh zijn tekenlessen kreeg, opnieuw inrichten. Dit gebeurt in het voor koning Willem II gebouwde paleis in Tilburg, waarin in Van Goghs tijd de Rijks-HBS Koning Willem II was gevestigd. Van Gogh zat hier anderhalf jaar op school, tussen 1866 en1868. Hij kreeg les van de bekende tekenleraar Constant Huijsmans die de toen 13-jarige Vincent de basistechnieken van het tekenen bijbracht. Het tekenlokaal krijgt een museale functie binnen het Stadsmuseum Tilburg, dat op diverse locaties de geschiedenis van Tilburg wil belichten. Vincents Tekenlokaal krijgt een eigen ingang en krijgt ook een educatieve ruimte erbij voor schoolklassen, masterclasses en andere cultuureducatieve activiteiten. Het museum is een initiatief van burgemeester Vreeman, die voor de financiering ervan al diverse fondsen en sponsors interesseerde en, nu het plan financieel haalbaar blijkt, het presenteert aan de stad. Burgemeester Vreeman: "Een deel van het verhaal van Van Gogh is hier in Tilburg in een versnelling gekomen. Dat inspireerde mij om iets te doen met dit belangrijke gegeven uit de cultuurgeschiedenis van Tilburg. Gesprekken met vakmensen, maar ook met fondsen en sponsoren gaven me al snel de bevestiging dat we op een goede weg zitten met dit project. Ik hoop dat we Vincents Tekenlokaal nog dit jaar in gebruik kunnen nemen."

Educatie en inspiratie
Inspiratie en het ontdekken van eigen talenten op een historische locatie: dat is in het kort wat het initiatief Vincents Tekenlokaal beoogt. Het museum richt zich op de individuele museumbezoeker, maar ook op scholen uit de verre omtrek. Het toenmalige tekenonderwijs krijgt accenten, terwijl bezoekende schoolkinderen worden uitgedaagd om zelf aan de slag te gaan. Bij de ontwikkeling van de plannen is samenwerking gezocht met het Van Gogh Museum in Amsterdam en de verschillende Van Gogh-plekken in Brabant, zoals Zundert, Nuenen en Etten-Leur.

Verbouwing
Er moet een verbouwing plaatsvinden om het mogelijk te maken groepen te ontvangen en de ruimte een eigen toegang te geven. De exploitatie komt in handen van het Stadmuseum Tilburg. De kosten voor de verbouwing en inrichting worden geschat op circa E 460.000. Diverse sponsors en fondsen zijn benaderd waarvan al diverse een toezegging hebben gedaan. Het idee wordt het komend jaar verder uitgewerkt door deskundigen op het gebied van museuminrichting en cultuurhistorie maar ook in samenwerking met het onderwijsveld.

Van Gogh kwam voor zijn school naar Tilburg
Vincent van Gogh kwam op dertienjarige leeftijd in Tilburg in de kost bij de familie Hannik. Deze familie woonde aan wat nu het St. Annaplein heet. Van Goghs vader, een Nederlands Hervormd predikant, stuurde hem naar Tilburg omdat dat de enige plek in Brabant was waar een niet katholieke HBS te vinden was. Bovendien kende de grootvader van Van Gogh, ooit godsdienstleraar op de KMA, hoogstwaarschijnlijk ook de tekenleraar van deze school, Constant Cornelis Huijsmans, die ook aan de KMA heeft gewerktuiHuisHuiasd.

Van Gogh junior werd ingeschreven in het bevolkingsregister op 15 september 1866. Hij volgde twee jaar onderwijs aan de Rijks HBS Koning Willem II. Op 19 maart 1868 werd hij uitgeschreven uit het register, en verhuisde om onbekende redenen terug naar zijn ouders in Zundert.

Zijn leraar Constant Huijsmans
Constant Cornelis Huijsmans, tekenleraar en publicist, is geboren op nieuwjaarsdag 1810. Als zoon van een tekenaar en landschapsschilder stapte hij in diens schoenen als tekenleraar van de KMA in Breda. Daarvoor studeerde hij in Antwerpen en Parijs. Huijsmans kwam in 1866 over van de KMA naar de rijks-hbs en ging hier werken voor het in die tijd vorstelijk salaris van 1800 gulden per jaar. Hij publiceerde twee belangrijke tekenmethoden, waaronder de "Grondbeginselen der Teekenkunst", in 1852. De Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten prees hem vanwege dit werk en benoemde hem in datzelfde jaar tot lid van de Academie. Huijsmans woonde tot 1874 op de hoek van wat nu de Emmapassage is en het Piusplein. Hij verhuisde naar Den Haag, waar hij overleed in 1886.

Paleis van Willem II
Het paleis, dat Paleis-Raadhuis wordt genoemd, valt op in Tilburg en is gebouwd in opdracht van koning Willem II. De koning zou er echter nooit wonen omdat hij overleed voor het afgebouwd was. Het toenmalige gemeentebestuur zocht een andere bestemming en vond die in een middelbare school, die zich er in 1866 vestigde onder de naam Rijks-HBS Koning Willem II. De school was gevestigd in het gebouw tot 1932, verhuisde toen naar de Ringbaan-Oost en is tegenwoordig als Koning Willem II College te vinden aan de Tatraweg. Het paleis werd tussen 1934 en 1936 verbouwd om dienst te gaan doen als raadhuis. De art-deco elementen die toen zijn aangebracht zijn nog vrijwel geheel intact. Tegenwoordig maakt het gebouw deel uit van het stadhuiscomplex en wordt het veelvuldig gebruikt als trouwlocatie, vergaderlocatie (o.a. raadscommissies) en voor bijzondere ontvangsten van het gemeentebestuur.

Stadsmuseum
Vincents tekenlokaal is tevens een primeur voor het op 1 januari 2007 opgerichte Stadsmuseum Tilburg. Dit museum gaat op verschillende locaties in de stad een museumomgeving creëren die bezoekers een ontmoeting biedt met cultuurhistorische verleden van de stad. Ook is er overleg met de andere Brabantse Van Gogh-locaties om samenwerking te bewerkstelligen. Het project komt dus niet op zichzelf te staan. In de komende jaren moet het onderdeel worden van een keten met een aantal andere herinneringsplekken van het Stadsmuseum, de Werkplaats T van het Stadsmuseum en het Peerke Donders Paviljoen.

Voor de pers:

U kunt via www.stadsmuseumtilburg.nl illustraties en impressies downloaden. Afdeling Communicatie: Thomas Heesters, 013 542 99 52, 06 51 34 75 20 en Yvonne Schoonis 013 542 85 06

---- --