Ingezonden persbericht


Persbericht

t.a.v. de Kunstredactie

Amsterdam, 6 februari 2007

VSCD Dansprijzen

Eerste nominaties Zwanen bekend gemaakt

De eerste nominatieronde van de Dansprijzen-jury van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties, heeft vier nominaties opgeleverd voor de Zwanen 2007. In de categorie Beste Dansprestatie zijn Michele Jimenez en Suzan Tunca genomineerd en voor de Beste Dansproductie zijn genomineerd: 'Pulse' van Dansgroep Krisztina de Châtel en 'Hell' van Emio Greco/PC.

Het is alweer de vijfde keer dat de Zwanen worden uitgereikt en dat gebeurt, net als vorig jaar, in oktober 2007 tijdens de Nederlandse Dansdagen in Maastricht.

Voor de Zwaan in de categorie Beste Dansprestatie zijn genomineerd:

Michele Jimenez voor haar rol in 'Carmen' van Het Nationale Ballet

"Zoals Carmen geen concessies in de liefde doet, doet Michele Jimenez geen concessies in de dans. Met haar hartstocht en overgave geeft zij de rol van Carmen in het gelijknamige ballet van Ted Brandsen een bijzondere dimensie. Ze vertolkt de dramatische handelingen met een sterke techniek, zonder virtuoze effecten. Het zijn haar pure passie en eerlijke emoties die de toeschouwers meeslepen in het verhaal." Aldus de jury.

Suzan Tunca voor haar rol in 'Hell' van Emio Greco/PC

"Suzan Tunca is een ijzersterke danseres en een ware openbaring in de productie 'Hell' van Emio Greco/PC. Haar présence is onvergetelijk; ze is een model, een diva, een bezetene, een bijzonder wezen. Haar gedrevenheid en discipline worden zichtbaar in een heldere en toegewijde manier van dansen, waarmee ze weet door te dringen tot de kern van de choreografie en van de toeschouwer." Aldus de jury.

In de categorie Beste Dansproductie zijn genomineerd:

'Pulse' van Dansgroep Krisztina de Châtel
"'Pulse' is een meeslepend treffen tussen muziek en dans. De tumultueuze pianoklanken van Ligeti en de energieke bewegingen van de lichamen dagen elkaar uit, slepen elkaar mee en houden elkaar eveneens perfect in evenwicht. Als een soort zwarte raven of strijders veranderen de zes dansers het aanzien van de ruimte voortdurend, ogenschijnlijk formalistisch, maar gedreven door een uiterst menselijke pulse." Aldus de jury.

'Hell' van Emio Greco/PC
"'Hell' is een overdonderend dansepos, een caleidoscopische tocht van licht en beweging die je als kijker langs zeer uiteenlopende werkelijkheden lokt en sleurt. Nu eens duister en op afstand, dan weer fel en direct. Via deze veelheid van lagen ontstaat een avond vol lichamelijke en geestelijke passie, met de danser als onbetwist middelpunt." Aldus de jury.

De Zwanen

De Zwaan voor de Beste Dansproductie wordt naar inzicht van de jury uitgereikt aan de meest indrukwekkende productie van het seizoen. De Zwaan voor de Beste Dansprestatie is voor een danser/danseres werkzaam in Nederland, van wie naar het inzicht van de jury gesteld kan worden dat deze de meest indrukwekkendste prestatie van het seizoen heeft geleverd.

De VSCD Dansjury bestaat uit: Stef Avezaat (voorzitter, directeur De Lawei Drachten); Mirjam van der Linden (journalist); Jasper Weck (programmeur Theater De Veste Delft), Roland Helmer (directeur LAKtheater Leiden), Simone Mager (programmeur Theaters Tilburg); Tim Persent (danser en oud-Zwaanwinnaar); Karin Schnabel (ex-danseres en freelance docente). -----------------------