ANBO voorzichtig positief maar stelt vragen bij uitvoering

Anbo, voor 50-plussers

Utrecht, 6 februari 2007

ANBO voorzichtig positief maar stelt vragen bij uitvoering

De ruim 180.000 leden tellende ouderenorganisatie ANBO voor 50-plussers is voorzichtig positief over het conceptregeerakkoord. ANBO heeft vraagtekens bij de uitvoering van een aantal voorstellen. Met name het plan om mensen die voor hun 65ste stoppen met werken mee te laten betalen aan de AOW stuit op nogal wat weerstand. 'Discriminatie!'zo stelt ANBO. Deze maatregel treft voornamelijk mensen die niet in staat zijn om tot hun 65ste te blijven werken bijvoorbeeld mensen die een fysiek zwaar beroep hebben. Onduidelijk is de regeling over mensen die in bepaalde beroepsgroepen met Functioneel Leeftijdsontslag gaan. Bovendien is de noodzaak tot meebetalen er vooralsnog niet.

ANBO maakt zich sterk voor koopkrachtbehoud voor iedereen. Onze aandacht gaat daarbij vooral uit naar mensen met een laag (pensioen)inkomen. Een verbetering in koopkracht door, bijvoorbeeld, de hogere zorgtoeslag vindt ANBO positief. Deze zorgtoeslag moet dan wel de bijdrage eigen risico geheel compenseren.

De ouderenorganisatie is blij dat eindelijk de no-claim verdwijnt. Het invoeren van het eigen risico van 150 euro vinden wij niet verantwoord. Weliswaar zijn chronisch zieken en gehandicapten hiervan uitgezonderd maar hoe zit het dan met kwetsbare ouderen? ANBO is verheugd dat er zoveel extra geld naar de verpleeghuizen gaat maar mist de oormerking van deze gelden. Primair moet dit geld ten goede komen aan zorg voor de bewoners zelf.

ANBO is ook niet gerust over het voorstel om de tegemoetkoming buitengewone uitgaven naar de WMO over te hevelen. Een neutrale overheidsmaatregel wordt hiermee lokaal gedifferentieerd uitgevoerd. Dit komt de eenduidigheid niet ten goede en daarnaast leidt de administratieve rompslomp rondom de inkomensafhankelijke bijdragen nu al bij sommige ouderen tot wanhoop.

Zeer blij is ANBO dat de jaarlijkse huurstijging blijft beperkt tot de inflatie en dat er een impuls wordt gegeven aan het bouwen van meer woningen. Wij vragen ons af of dit ook levensloopbestendige woningen betreft. ANBO is een voorstander van het feit dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Wij zullen dus blijven aandringen op het feit dat er meer levensloopbestendige woningen voor ouderen moeten komen. Daarnaast vinden wij het goed dat er meer aandacht en geld komt voor het opknappen van achterstandswijken. Als de leefbaarheid en veiligheid in die wijken vooruit gaat, verbetert de situatie voor ouderen die wonen in oude stadswijken.

ANBO is voorstander van participatie van iedereen. Belangrijk is dat de coalitiepartijen aangeven, dat arbeidsparticipatie van ouderen aandacht behoeft. Het stimuleren om mensen deel te laten nemen aan het arbeidsproces is een goede zaak. Ook de extra stimulans bij emancipatie en integratie ziet ANBO als positief.