Gemeente Den Haag

De gemeente Den Haag neemt de komende jaren een flink aantal concrete maatregelen om het milieu te verbeteren. Zo worden nieuwe gemeentelijke gebouwen voortaan CO2-neutraal en wil de gemeente handel in CO2-uitstootrechten door burgers en bedrijven mogelijk maken. Dit staat in het Milieuprojectenplan 2006-2010, dat het college van B & W vandaag heeft vastgesteld. Het plan heeft in het najaar van 2006 ter inzage gelegen. Als aanvulling op het plan is er in 2007 bovendien geld beschikbaar voor het uitvoeren van ideeën over duurzaamheid van burgers en bedrijven.

Ideeënstorm
Wethouder Pieter van Woensel (Milieu) wil burgers en bedrijven stimuleren om mee te denken over duurzaamheid. "De gemeente stelt in 2007 800.000,- beschikbaar om ideeën op het gebied van duurzaamheid te realiseren. Ik nodig graag de inwoners van Den Haag uit om hierover na te denken." Vorig jaar is al een eerste 'ideeënstorm'georganiseerd voor bedrijven en maatschappelijke organisaties. De lijst met potentiële projecten die hieruit voortkwam toetst de gemeente momenteel op onder andere haalbaarheid en de concrete effecten. Wanneer een project aan alle criteria voldoet zoekt de gemeente er een uitvoerder bij.

Projecten
De milieuprojecten richten zich op tien thema's, waaronder schonere lucht en een CO2-neutrale stad.
Om de luchtkwaliteit te verbeteren wil de gemeente onder andere meer aardgasvulpunten realiseren in de stad en in de toekomst ook bussen op deze schone brandstof laten rijden. Bovendien worden bedrijven gestimuleerd om vervoer van goederen en van werknemers beter te organiseren, zodat het aantal voertuigen afneemt. Voor het verminderen van de CO2-uitstoot zal de gemeente onder meer onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor handel in uitstootrechten door burgers en bedrijven. In Groot-Brittannië werkt een dergelijk systeem al enkele jaren erg goed. Daarnaast zullen nieuwe gemeentelijke gebouwen voortaan CO2-neutraal worden gebouwd. Een goed voorbeeld hiervan is het nieuwe stadsdeelkantoor Leidschenveen-Ypenburg, dat het duurzaamste kantoorgebouw van Nederland is.

Het Milieuprojectenplan is een aanvulling op het Haags milieubeleid en het reguliere collegeprogramma. Uitgangspunt is dat de gemeente zelf maatregelen treft die binnen haar bereik liggen en daarnaast burgers en bedrijven stimuleert om bij te dragen aan een beter milieu. Het Milieuprojectenplan wordt elk jaar geactualiseerd.

Het Milieuprojectenplan 2006-2010 is te bekijken op www.denhaag.nl > programma's en projecten > milieu en duurzaamheid > milieubeleid.