Ingezonden persbericht


Utrecht, 1 februari 2007

HIER-campagne stuurt Klimaatreporters de wereld over

Op 6 februari aanstaande vertrekt Rode Kruis ambassadrice Floortje Dessing samen met Karin Reimerink, een 29-jarige consultant uit Amsterdam en Minco Snijders, een 36-jarige huisvader uit Oosterbeek naar Nicaragua. Hun reis staat in het teken van de Klimaatcampagne HIER waarin bekende en onbekende Nederlanders samen op reis gaan naar plaatsen waar klimaatverandering nu al duidelijk waarneembare gevolgen heeft. Als Klimaatreporters zullen zij Nederland informeren over de nu al verstrekkende gevolgen van klimaatverandering en de acties die organisaties daar ondernemen om de lokale bevolking te helpen hiermee om te gaan.

Nadat in oktober Wendy Koopman en Arnold Bolwerk samen met Beau van Erven Dorens een reis langs klimaatprojecten in Nepal hebben gemaakt gaat nu een reis naar het HIER-project van het Rode Kruis en FreeVoice in Nicaragua van start. Net als in oktober staat deze reis wederom onder leiding van Marc Cornelissen. Karin en Minco zijn geselecteerd uit de vele honderden mensen die via www.hier.nu een persoonlijke klimaatactie hebben aangemeld. Zij maken hún verslag van deze reis. Met hun ervaringen zullen zij aan Nederland laten zien hoe belangrijk het is dat we het klimaatprobleem niet uit de hand laten lopen en zelf in actie komen.

De HIER-klimaatcampagne

Met steun van de Postcode Loterij voeren ruim 40 goededoelenorganisaties in een uniek samenwerkingsverband de HIER-klimaatcampagne. Dit initiatief is tot stand gekomen met ¤16,3 miljoen uit de Extra Trekking 2005. Dit is omgerekend het symbolische bedrag van ¤1 per Nederlander. Met dit bedrag willen de goede doelen de problematiek rondom klimaatverandering onder de aandacht brengen en benadrukken dat er wat aan gedaan kan worden, hier en nu. Eén van de initiatieven van HIER is een serie bijzondere reizen naar plaatsen op de wereld waar klimaatverandering nu al duidelijke impact heeft op mens en natuur. Plaatsen waar Nederlandse organisaties en hun lokale partners actief zijn om de bevolking te helpen omgaan met deze snel veranderende leefomstandigheden.

De HIER-projecten in Nicaragua

Nicaragua wordt steeds vaker geconfronteerd met verschillende klimaat gerelateerde risico´s, waaronder extreme regenval en hevige orkanen. In Nicaragua werken het Nederlandse Rode Kruis en Free Voice samen op het gebied van rampenvoorbereiding om zo de mensen minder kwetsbaar te maken voor de gevolgen van extreem weer. Nieuw hierbij is de inzet van radiostations bij rampenbestrijding. (Lokale) radiostations spelen een belangrijke rol in de informatievoorziening naar de bevolking; zowel voor, tijdens als na de ramp. Zij kunnen mensen voorbereiden op een mogelijke ramp, zodat slachtoffers en schade kunnen worden beperkt. Tijdens de ramp verspreidt het radiostation informatie over bijvoorbeeld evacuatieroutes. Ook na een ramp is de rol van de radio essentieel: bij het zoeken naar vermisten, het melden waar schoon water en hulpgoederen te vinden zijn en het doorgeven van berichten van hulpverleners en officiële instanties.

De organisaties streven gezamenlijk naar het verminderen van de kwetsbaarheid van mensen door onder meer het opstellen van een waarschuwingssysteem betreffende orkanen, gezamenlijk rampenplannen te ontwikkelen en het vergroten van de bewustwording over klimaatverandering door de inzet van radioprogramma´s en educatiemateriaal op scholen. Deze activiteiten gebeuren behalve in Nicaragua ook in Guatemala, Costa Rica, Colombia, Dominicaanse Republiek en Haïti.

Rampenoefening

De Klimaatreporters zullen gaan praten met de Nicaraguaanse meteorologische dienst, met klimaatdeskundigen van het Ministerie van Milieu en zullen bovendien getuige zijn van een grootschalige rampenoefening waarbij zowel de stad Puerto Abezas als het dorp Auya Pinhi betrokken zijn. Tijdens deze oefening wordt specifiek aandacht besteed aan de werking van het waarschuwingssysteem dat geïnstalleerd is, aan het functioneren van de verschillende noodhulp- en rampencomités, aan de effectiviteit van de verschillende lokale crisisteams en aan de coördinatie en communicatie tussen de gemeentelijke en provinciale overheid. De (lokale) radiostations spelen hierbij een belangrijke rol als informatiebron.

Volg de Klimaatreporters
De Klimaatreporters zullen weblogs en een video- en audiodagboek bijhouden op de website www.hier.nu. Met een satelliet verbinding zal er tijdens de reis live contact gelegd worden met media voor interviews. Bij terugkomst zullen de Klimaatreporters met hun ervaring mensen in hun omgeving inspireren om zelf een klimaatactie, groot of klein, te doen en bewuster om te gaan met energie. Meer informatie over de Klimaatreportersreis, de HIER-campagne en de HIER-projecten vindt u op www.hier.nu


---