Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

|     |Jaarcijfers 2006 - plannen 2007 voor District IJsselstreek|
Politie IJsselstreek pakt overlast voor burgers aan in 2007 De politie in het District IJsselstreek gaat zich in 2007 vooral bezig houden met zaken waar de burger direct last van heeft. De combinatie van cijfers over het aantal incidenten en de ervaringen die de wijkagenten hebben opgedaan in hun wijk, zijn leidend geweest voor de plannen van de politie.

De belangrijkste problemen in de wijken van de politieteams Lochem, Zutphen, Brummen-Eerbeek en Voorst liggen op het gebied van jeugdoverlast, verkeersveiligheid, overlast uitgaansjeugd, drugsoverlast en geweld. Problemen die voor het grootste gedeelte overeenkomen met de prestaties die landelijk en vanuit de gemeente van de politie gevraagd worden. Het verschil is dat dit jaar de acties van de politie heel nadrukkelijk gericht zijn op concreet beschreven problemen in de wijken. Deze acties worden elke vier weken opnieuw vastgesteld, bijvoorbeeld toezicht op hangplekken, een verkeerscontrole of een rechercheonderzoek. Bij de aanpak van deze problemen wordt ook heel nadrukkelijk gezocht naar een integrale aanpak. Dat betekent nauwe samenwerking met andere partners zoals de gemeente. De wijkagent heeft daarin een belangrijke rol.

Integrale aanpak

Voorbeelden van die integrale aanpak zijn bijvoorbeeld de aanpak van overlast in de Zuidwijken in Zutphen, waar een groep jongeren tientallen vernielingen, diefstallen en mishandelingen gepleegd. Waar de politie zich vooral richt op het opsporen en aanhouden van verdachten kan bijvoorbeeld de jongerenwerker van de gemeente zich richten op de begeleiding van de jongeren in hun vrije tijd. Andere voorbeelden van integrale aanpak zijn het onderzoek in Lochem, waar elf jeugdige verdachten werden aangehouden voor woninginbraken. Ook de overlast door jeugd op de buslijn Eerbeek-Apeldoorn is een goed voorbeeld. Hier werd onlangs door diverse partijen actie ondernomen en is de overlast teruggebracht tot nul en is een convenant met gedragsregels afgesproken.

Geweld

Van de vijf districtelijke thema's die dit jaar aandacht kregen, viel vooral het project geweld op. In de maanden juli, augustus en september werd extra aandacht aan vooral (uitgaans)geweld geschonken. Na een melding van mishandeling of bedreiging werd extra aangedrongen op het doen van aangifte. Dat leverde een stijging van het aantal aangiftes op van 129 in 2005 naar 181 in 2006 in die drie maanden. Door een directere aanpak op de plaats van het misdrijf werden ook meer verdachten aangehouden, van 54 in 2005 naar 76 verdachten in 2006. Hiermee werd een heel duidelijk signaal afgegeven dat geweld niet gepikt wordt. De meeste mishandelingen vonden plaats in het uitgaansgebied of tijdens dorpsfeesten/evenementen. De werkwijze van nadrukkelijk uitnodigen om aangifte te doen en doortastend optreden op de plaats van het incident wordt nu standaard toegepast. Niettemin zal ook in 2007 weer een project geweld worden gedraaid om nieuwe werkwijzen te beproeven of procedures aan te scherpen. Als tweede wordt extra ingezet op een integrale aanpak. Zo wordt in Zutphen uitvoering gegeven aan het convenant Veilig Uit. Maar ook in andere plaatsen wordt nauw contact onderhouden met gemeente en partners. Bijvoorbeeld bij de organisatie van evenementen, waar de politie adviseert over veiligheid en het voorkomen van geweld en vernielingen.

Huiselijk geweld

Een ander voorbeeld van integrale aanpak is het huiselijk geweld. In het district IJsselstreek nam het aantal incidenten van huiselijk geweld toe van 341 in 2005 naar 379 in 2006. In 2006 werd tegen 100 verdachten proces-verbaal opgemaakt. Sinds kort zijn alle gemeenten in ons district aangesloten bij het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld (ASHG). Eind vorig jaar en begin dit jaar hebben alle medewerkers van de politie een extra cursus gevolgd op gebied van huiselijk geweld. Het accent lag op dader- en slachtofferprofielen, het optreden, voeren van gesprekken en inzicht in de keten van hulpverlening. Aan de hand van oefeningen met echte acteurs werden politiemedewerkers getraind. Ook hier is de integrale aanpak van groot belang, na de eerste opvang door de politie volgt de doorverwijzing naar de hulpverlening. Een goede integrale samenwerking moet problemen vroegtijdig signaleren en het verergeren van de situatie voorkomen.

Klanttevredenheid De politie hecht veel waarde aan de tevredenheid van haar 'klanten', de burgers. Daarom staat 2007 in het teken van het contact met de burger. Dit jaar gaat de politie alle mensen die een melding doen bij de politie IJsselstreek, terugbellen met de afloop van de melding Daar is in 2006 al een begin mee gemaakt. Ook onderzoekt de politie of het mogelijk is om SMS-Alert in te voeren. Burgers kunnen desgewenst sms-jes van de politie ontvangen op hun mobiele telefoon, bijvoorbeeld bij vermissing van een kind of aandacht voor een inbreker in de wijk.

Daarnaast neemt de afhandeling van binnenkomende telefoontjes in kwaliteit toe. In 2006 kwamen via het 0900-8844 nummer ruim 417.000 telefoontjes binnen van inwoners van de regio Noord- en Oost-Gelderland. Werd in 2004 nog 37% van de binnenkomende telefoontjes door het Politie Service Centrum rechtstreeks afgehandeld. In 2006 was dat al 52%. De overige telefoontjes werden doorverbonden naar de politieteams omdat de vraag te specifiek was of omdat het een melding van een incident betrof.

De internetaangifte wint aan populariteit. Steeds meer mensen ontdekken het gemak van aangifte doen via internet. In 2006 werden in de IJsselstreek in totaal 1731 aangiftes via het internet gedaan (tegen 662 in 2004 en 1435 in 2005). Nu het aantal feiten waarvan aangifte gedaan kan worden is uitgebreid, verwachten wij dat dit aantal verder zal toenemen.

Resultaten 2006

Aangehouden verdachten In 2006 heeft de politie in het district IJsselstreek in totaal 1363 verdachten aangehouden. Daar komen nog eens 341 jeugdige daders bij die na het onderzoek zijn doorverwezen naar Bureau Halt of waarvan het dossier is ingezonden naar justitie.

Fietsdiefstallen

De stijgende lijn van het aantal fietsdiefstallen sinds 2003 is gestopt. In 2006 werd 879 keer aangifte gedaan tegen 990 keer in 2005. Ook het aantal winkeldiefstallen nam af van 198 in 2005 naar 139 in 2006.

Speerpunten

Op een aantal speerpunten komt het aantal aangiftes in 2006 overeen met het beeld van 2005 (autoinbraken van 587 naar 600, vernielingen van 1656 naar 1754, bedreigingen van 242 naar 248. Wel nam het aantal inbraken toe, woninginbraken van 345 in 2005 naar 437 in 2006, bedrijfsinbraken van 298 naar 343. Het aantal autoinbraken nam toe van 587 naar 600. Ook het aantal aangiftes van mishandeling nam toe van 368 naar 451. Dit heeft alles te maken met het project geweld dat uitgevoerd is in het district.

Internetaangifte

In 2006 werden in de IJsselstreek in totaal 1731 aangiftes via het internet gedaan (tegen 662 in 2004 en 1435 in 2005). Nu het aantal feiten waarvan aangifte gedaan kan worden is uitgebreid, verwachten wij dat dit aantal verder zal toenemen.

Staandehoudingen / boetes

Vorig jaar werden in totaal 9161 staandehoudingen gedaan. Dat betekent dat mensen werden staandegehouden, aangesproken door de politie en uiteindelijk ook bekeurd voor een overtreding. Er werden bijna 12.000 blaastesten afgenomen bij controles op rijden onder invloed. Dat leverde 192 processen-verbaal op.

Verkeersongevallen

In het district IJsselstreek vonden in 2006 2196 verkeersongevallen plaats (waar politie ter plaatse kwam. Er vielen 12 doden en 108 gewonden.


---

Noot redactie: Voor meer informatie of een nader interview met een medewerker die nauwer bij één van bovenstaande onderwerpen betrokken is, kunt u contact opnemen met Brandt Keegstra (055 - 548 2050) of Anton de Ronde (055 - 548 6052).


---


---


---

---- --

|     |Jaarcijfers 2006 - plannen 2007 team Lochem               |
Politie Lochem pakt overlast voor burgers aan in 2007 De politie Lochem-Gorssel gaat zich in 2007 vooral bezig houden met zaken waar de burger direct last van heeft. De combinatie van cijfers over het aantal incidenten en de ervaringen die de wijkagenten hebben opgedaan in hun wijk, zijn leidend geweest voor de plannen van de politie.

De belangrijkste problemen in de wijken liggen op het gebied van jeugdoverlast, verkeersveiligheid, overlast uitgaansjeugd en vernielingen. Het verschil is dat dit jaar de acties van de politie heel nadrukkelijk gericht zijn op deze problemen in de wijken. Deze acties worden elke vier weken opnieuw vastgesteld, bijvoorbeeld toezicht op hangplekken, een verkeerscontrole of een rechercheonderzoek. Bij de aanpak van deze problemen wordt ook heel nadrukkelijk gezocht naar nauwe samenwerking met andere partners zoals de gemeente. De wijkagent heeft daarin een belangrijke rol.

Klanttevredenheid De politie hecht veel waarde aan de tevredenheid van haar 'klanten', de burgers. Daarom staat 2007 in het teken van het contact met de burger. Dit jaar willen we alle mensen die een melding doen bij de politie, terug bellen met de afloop van het gemelde probleem. Daar is in 2006 al een begin mee gemaakt. Ook onderzoekt de politie of het mogelijk is om SMS-Alert in te voeren. Burgers kunnen desgewenst sms-jes van de politie ontvangen op hun mobiele telefoon, bijvoorbeeld bij vermissing van een kind of aandacht voor een inbreker in de wijk.

Daarnaast neemt de afhandeling van binnenkomende telefoontjes in kwaliteit toe. In 2006 kwamen via het 0900-8844 nummer ruim 417.000 telefoontjes binnen van inwoners van de regio Noord- en Oost-Gelderland. Meer dan de helft van die telefoontjes wordt rechtstreeks door het Politie Service Centrum afgehandeld. De overige telefoontjes worden doorverbonden naar de politieteams omdat de vraag te specifiek is of omdat het een melding van een incident betreft.

De internetaangifte wint aan populariteit. Steeds meer mensen ontdekken het gemak van aangifte doen via internet. In 2006 werden in de IJsselstreek in totaal 1731 aangiftes via het internet gedaan (tegen 662 in 2004 en 1435 in 2005). Nu het aantal feiten waarvan aangifte gedaan kan worden is uitgebreid, verwachten wij dat dit aantal verder zal toenemen. Kijk voor meer informatie op www.politie.nl.

Resultaten 2006

Aangehouden verdachten In 2006 heeft de politie Lochem 203 verdachten aangehouden. Daar komen nog eens 28 jeugdige daders bij die na het onderzoek zijn doorverwezen naar Bureau Halt of waarvan het dossier is ingezonden naar justitie.

Fietsdiefstallen

De stijgende lijn van het aantal fietsdiefstallen sinds 2003 is gestopt. In 2006 werd 117 keer aangifte gedaan tegen 167 keer in 2005.

Speerpunten

Op een aantal speerpunten komt het aantal aangiftes in 2006 overeen met het beeld van 2005 (autoinbraken van 90 naar 84, en een daling van het aantal vernielingen van 320 naar 297. Het aantal bedreigingen steeg van 24 naar 36. Wel nam het aantal inbraken toe, woninginbraken van 113 in 2005 naar 156 in 2006, en bedrijfsinbraken van 112 naar 117. Het aantal autoinbraken daalde van 90 naar 84. Het aantal aangiftes van mishandeling steeg licht, van 53 naar 57. Dit laatste heeft ook te maken met het project geweld, waarin veel nadrukkelijker is aangedrongen op het doen van aangifte.


---


---


---

---- --

|     |Jaarcijfers 2006 - plannen 2007 team Brummen - Eerbeek    |
Politie Brummen-Eerbeek pakt overlast voor burgers aan in 2007 De politie van het team Brummen-Eerbeek gaat zich in 2007 vooral bezig houden met zaken waar de burger direct last van heeft. De combinatie van cijfers over het aantal incidenten en de ervaringen die de wijkagenten hebben opgedaan in hun wijk, zijn leidend geweest voor de plannen van de politie.

De belangrijkste problemen in de wijken liggen op het gebied van jeugdoverlast, verkeersveiligheid (o.a. sluipverkeer), overlast uitgaansjeugd en vernielingen, inbraken in het buitengebied, bedrijfsinbraken en drugsoverlast. Het verschil is dat dit jaar de acties van de politie heel nadrukkelijk gericht zijn op deze problemen in de wijken. Deze acties worden elke vier weken opnieuw vastgesteld, bijvoorbeeld toezicht op hangplekken, een verkeerscontrole of een rechercheonderzoek. Bij de aanpak van deze problemen wordt ook heel nadrukkelijk gezocht naar nauwe samenwerking met andere partners zoals de gemeente. De wijkagent heeft daarin een belangrijke rol.

Klanttevredenheid De politie hecht veel waarde aan de tevredenheid van haar 'klanten', de burgers. Daarom staat 2007 in het teken van het contact met de burger. Dit jaar willen we alle mensen die een melding doen bij de politie, terug bellen met de afloop van het gemelde probleem. Daar is in 2006 al een begin mee gemaakt. Ook onderzoekt de politie of het mogelijk is om SMS-Alert in te voeren. Burgers kunnen desgewenst sms-jes van de politie ontvangen op hun mobiele telefoon, bijvoorbeeld bij vermissing van een kind of aandacht voor een inbreker in de wijk.

Daarnaast neemt de afhandeling van binnenkomende telefoontjes in kwaliteit toe. In 2006 kwamen via het 0900-8844 nummer ruim 417.000 telefoontjes binnen van inwoners van de regio Noord- en Oost-Gelderland. Meer dan de helft van die telefoontjes wordt rechtstreeks door het Politie Service Centrum afgehandeld. De overige telefoontjes worden doorverbonden naar de politieteams omdat de vraag te specifiek is of omdat het een melding van een incident betreft.

De internetaangifte wint aan populariteit. Steeds meer mensen ontdekken het gemak van aangifte doen via internet. In 2006 werden in de IJsselstreek in totaal 1731 aangiftes via het internet gedaan (tegen 662 in 2004 en 1435 in 2005). Nu het aantal feiten waarvan aangifte gedaan kan worden is uitgebreid, verwachten wij dat dit aantal verder zal toenemen. Kijk voor meer informatie op www.politie.nl.

Resultaten 2006

Aangehouden verdachten In 2006 heeft de politie Brummen-Eerbeek184 verdachten aangehouden. Daar komen nog eens 26 jeugdige daders bij die na het onderzoek zijn doorverwezen naar Bureau Halt of waarvan het dossier is ingezonden naar justitie.

Fietsdiefstallen

De stijgende lijn van het aantal fietsdiefstallen sinds 2003 is gestopt. Er is een duidelijk daling zichtbaar. In 2006 werd 106 keer aangifte gedaan tegen 158 keer in 2005.

Speerpunten

Het aantal autoinbraken daalde fors, van 105 in 2005 naar 53 in 2006. Het aantal vernielingen steeg licht van 444 naar 470. Het aantal bedreigingen daalde van 44 naar 35. Het aantal woninginbraken daalde licht, van 67 in 2005 naar 64 in 2006. De bedrijfsinbraken namen wel licht toe, van 71 naar 78. In samenwerking met de gemeente zijn de bedrijven in Eerbeek en Brummen hier middels een brief op geattendeerd. Het aantal aangiftes van mishandeling steeg van 33 naar 57. Dit laatste heeft ook te maken met het project geweld, waarin veel nadrukkelijker is aangedrongen op het doen van aangifte.
---


---


---

---- --

|     |Jaarcijfers 2006 - plannen 2007 team Voorst               |
Politie Voorst pakt overlast voor burgers aan in 2007 De politie van het team Voorst gaat zich in 2007 vooral bezig houden met zaken waar de burger direct last van heeft. De combinatie van cijfers over het aantal incidenten en de ervaringen die de wijkagenten hebben opgedaan in hun wijk, zijn leidend geweest voor de plannen van de politie.

De belangrijkste problemen in de wijken liggen op het gebied van jeugdoverlast, verkeersveiligheid (o.a. sluipverkeer), overlast uitgaansjeugd en vernielingen, inbraken in het buitengebied, bedrijfsinbraken en drugsoverlast. Het verschil is dat dit jaar de acties van de politie heel nadrukkelijk gericht zijn op deze problemen in de wijken. Deze acties worden elke vier weken opnieuw vastgesteld, bijvoorbeeld toezicht op hangplekken, een verkeerscontrole of een rechercheonderzoek. Bij de aanpak van deze problemen wordt ook heel nadrukkelijk gezocht naar nauwe samenwerking met andere partners zoals de gemeente. De wijkagent heeft daarin een belangrijke rol.

Klanttevredenheid De politie hecht veel waarde aan de tevredenheid van haar 'klanten', de burgers. Daarom staat 2007 in het teken van het contact met de burger. Dit jaar willen we alle mensen die een melding doen bij de politie, terug bellen met de afloop van het gemelde probleem. Daar is in 2006 al een begin mee gemaakt. Ook onderzoekt de politie of het mogelijk is om SMS-Alert in te voeren. Burgers kunnen desgewenst sms-jes van de politie ontvangen op hun mobiele telefoon, bijvoorbeeld bij vermissing van een kind of aandacht voor een inbreker in de wijk.

Daarnaast neemt de afhandeling van binnenkomende telefoontjes in kwaliteit toe. In 2006 kwamen via het 0900-8844 nummer ruim 417.000 telefoontjes binnen van inwoners van de regio Noord- en Oost-Gelderland. Meer dan de helft van die telefoontjes wordt rechtstreeks door het Politie Service Centrum afgehandeld. De overige telefoontjes worden doorverbonden naar de politieteams omdat de vraag te specifiek is of omdat het een melding van een incident betreft.

De internetaangifte wint aan populariteit. Steeds meer mensen ontdekken het gemak van aangifte doen via internet. In 2006 werden in de IJsselstreek in totaal 1731 aangiftes via het internet gedaan (tegen 662 in 2004 en 1435 in 2005). Nu het aantal feiten waarvan aangifte gedaan kan worden is uitgebreid, verwachten wij dat dit aantal verder zal toenemen. Kijk voor meer informatie op www.politie.nl.

Resultaten 2006

Aangehouden verdachten In 2006 heeft de politie Voorst 242 verdachten aangehouden. Daar komen nog eens 44 jeugdige daders bij die na het onderzoek zijn doorverwezen naar Bureau Halt of waarvan het dossier is ingezonden naar justitie.

Fietsdiefstallen

De stijgende lijn van het aantal fietsdiefstallen sinds 2003 is gestopt. In 2006 werd 119 keer aangifte gedaan tegen 136 keer in 2005.

Speerpunten

Op een aantal speerpunten komt het aantal aangiftes in 2006 overeen met het beeld van 2005. Het aantal autoinbraken daalde van 138 naar 122. Het aantal vernielingen steeg licht van 223 naar 236. Het aantal bedreigingen daalde van 32 naar 23. Wel nam het aantal inbraken toe, woninginbraken van 52 in 2005 naar 58 in 2006, en bedrijfsinbraken van 87 naar 112. Het aantal aangiftes van mishandeling steeg van 36 naar 50. Dit laatste heeft ook te maken met het project geweld, waarin veel nadrukkelijker is aangedrongen op het doen van aangifte.
---


---


---

---- --