Gemeente Bunnik


Stuurgroep Kromme Rijnlandschap

Persbericht

De Bilt, 6 februari 2007

Kort plantseizoen voor landschap door warme winter

Klimaatverandering of niet. Deze en de voorafgaande winter is zo warm dat het grote gevolgen heeft voor de lengte het plantseizoen. Om jonge aanplant te kunnen plaatsen moet de plant in rust zijn. Dat betekent dat de blaadjes er af zijn in het najaar en dat in het voorjaar de groei van de nieuwe blaadjes en de sap- stroom nog niet begonnen mogen zijn.
Door het warme winterseizoen zijn de blaadjes lang aan de bomen gebleven zodat nieuwe aanplant pas in december kon starten. Normaal is het plantseizoen vanaf november tot begin april. Vanwege de hoge temperaturen is er minder tijd om nieuwe aanplant zonder veel nazorg te planten.

Bij de aanplant kan ook de extra nattigheid van dit jaar voor problemen zorgen. De wortels mogen niet in het water staan. Het warme voorjaar heeft vorig jaar veel problemen veroorzaakt. Jonge aanplant is zeer gevoelig voor droogte. Zonder voldoende water geven kan een late aanplant verloren gaan. Al met al bijzondere omstandigheden, die om aandacht vragen.

Mocht u als particuliere grondeigenaar landschappelijke beplanting willen planten dan kunt u advies vra- gen bij de landschapscoördinator: Eline van de Veen van Stuurgroep Kromme Rijnlandschap. Telefoon: 06-21 84 20 45 of e-mail: vdveen@landschapsbeheerutrecht.nl.

Stuurgroep Kromme Rijnlandschap, samenwerkingsverband voor natuur en landschap van zes gemeenten en provincie in het Kromme Rijngebied: p.a.: Gemeente Bunnik, Postbus 5, 3980 CA Bunnik, tel: 030 - 6594848, fax: 030 - 6594808. De coördinator landschapsbeheer kunt u mobiel bereiken op tel: 06 - 21842045