Productschap Margarine


06.02.2007

Aanpassing Europese biodieselnorm uitgesteld

Eind vorig jaar is Werkgroep 24 van de Technische Commissie van CEN die zich bezighoudt met biodiesel bijeen geweest. Er is uitvoerig vergaderd over de mogelijkheden om bijmenging van 10% (B10) in plaats van 5% biodiesel (B5) toe te staan. De conclusies zijn echter uitgesteld tot mei 2007, omdat er nog te veel technische vragen zijn.

Kort voor de vergadering ontving de Werkgroep officieel mandaat van de Europese Commissie om de EN14214 zo aan te passen dat een hoger percentage biodiesel kan worden bijgemengd. Al enkele maanden buigen twee groepen experts zich over het aanpassen van de specificaties en de bijbehorende testmethoden. De terughoudendheid wordt veroorzaakt doordat met name de autofabrikanten verwachten dat vooral oude dieselauto's niet op hogere percentages biodiesel kunnen rijden. Ze vinden daarom dat eerst meer onderzoek nodig is.

De werkgroep heeft daarop besloten om alle zaken rondom B10 binnen enkele maanden op een rijtje te zetten en dan met de Europese Commissie te overleggen over het mogelijke tijdspad. Tot dat moment wil de werkgroep ook niet tot officiële herziening van de dieselnorm EN590 overgaan. Desondanks is wel besloten om enkele nieuwere bepalingsmethoden op te nemen in de EN590.

Overigens is de Franse regering niet van plan de uitkomsten van de CEN-procedures af te wachten en heeft men een aanpassing van de nationale norm in voorbereiding die het toestaat om B10 te verkopen zonder dat dit op de pomp aangegeven dient te worden. De Franse regering zal dit in Brussel notificeren.

De Europese Commissie verleent de werkgroep ook mandaat om een Europese norm te ontwikkelen voor FAEE (Fatty Acid Ethyl Ester): biodiesel op basis van ethanol in plaats van methanol.