Provincie Utrecht

uitstraling voorontwerp ecoduct N227 Leusderheide Den-Treek

Natuurlijke uitstraling voorontwerp ecoduct N227 Leusderheide Den-Treek

6-2-2007 -

Het Voorontwerp van het ecoduct N227 Leusderheide-Den Treek is door Gedeputeerde Staten goedgekeurd. Het ecoduct komt over de N227 tussen Amersfoort en Quatre Bras, ter hoogte van het Jannetjesdal en het Sterrenbos. Er is gekozen voor een verdieping van de weg en een halfhoog gelegen ecoduct. Om het een natuurlijke uitstraling te geven krijgt het een asymmetrisch aangezicht. Het Kunstatelier van Amerpoort is aangetrokken voor het ontwerpen van een kunstontwerp. De bouw van het ecoduct staat gepland voor 2008. De totale kosten worden geraamd op 5 miljoen euro.

De Utrechtse Heuvelrug is een van de belangrijkste kerngebieden in de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Het realiseren van de EHS in 2018 is onderdeel van het provinciaal beleid. Om de versnippering van de Utrechtse Heuvelrug aan te pakken is een aantal Groene Corridors aangewezen, waaronder de Corridor Leusderheide. Deze corridor, waar het ecoduct N227 onderdeel van is, moet de barrières opheffen die wegen en bebouwing vormen voor flora en fauna.

In februari 2006 is begonnen met een Verkennende Studie naar het ecoduct N227 en deze heeft geleid tot het Voorontwerp van ingenieursbureau Movares (zie bijlage). Er is gekozen voor een halfhoog ecoduct over een half verdiepte weg, waardoor een goed doorzicht mogelijk is voor fietsers en automobilisten. Het ecoduct krijgt een lengte van 24 meter en een breedte van 50 meter. De locatie ter hoogte van het Jannetjesdal en het Sterrenbos op het landgoed Den Treek maakt een optimale verbinding tussen bos en heide mogelijk en biedt voldoende afstand tot bebouwing en recreatie. Het asymmetrisch aangezicht zorgt voor een natuurlijke uitstraling (zie artist impression).
Aan weerszijden van het ecoduct worden poelen aangelegd om dieren te lokken. Er komen rasters om dieren naar het ecoduct te leiden. Deze krijgen een hoogte van 2 meter aan de zijde van Den Treek. Aan de rand van de Leusderheide worden de rasters in een greppel geplaatst en is de hoogte 1 meter.
Het Kunstatelier van Amerpoort is gevraagd een kunstontwerp te maken bij het ecoduct. Amerpoort is een instelling in Baarn voor mensen met een verstandelijke beperking.

Met het Voorontwerp is de voorbereidende fase afgesloten. De uitvoerende fase start met het maken van een definitieve Vormgevingsvisie en een Design & Constructcontract voor het aanbesteden van de uitvoering. De bouwwerkzaamheden en de oplevering staan gepland voor 2008 en de totale kosten worden geraamd op 5 miljoen euro. Tijdens de bouw is er een tijdelijke wegomlegging van de N227 aan de kant van Den Treek.

> Bovenaanzicht Ecoduct N227 (Acrobat reader, 776 Kb) > artist_impression_ecoduct_N227_6022007 (Acrobat reader, 900 Kb)

Meer informatie: Peter Leonhart, telefoon 030 - 258 33 25