Gemeente Leeuwarden

Infirmerie Infirmerie

Bouw Huis van de Amateurkunst bij Infirmerie

Bron: Gemeente Leeuwarden (06-02-2007) B en w zullen de raad voorstellen om medewerking te verlenen aan de realisering van een nieuw te bouwen Huis van de Amateurkunst in de binnentuin van de Infirmerie. Het Huis van de Amateurkunst wordt gebouwd door Corporatie Holding Friesland (CHF) en gezamenlijk gefinancieerd door de CHF, Provincie Fryslân en de gemeente Leeuwarden.
Het Huis van de Amateurkunst wordt door Keunstwurk geëxploiteerd en maakt onderdeel uit van de afspraken die de gemeente en de Provincie Fryslân hebben gemaakt en zijn vastgelegd in het Stadsconvenant. Met de realisering van het Huis van de Amateurkunst wordt de Infirmerie op een bijzondere wijze afgebouwd. Het historische pand krijgt een modern accent zonder afbreuk te doen aan de historische waarde, een architectonisch bijzondere combinatie op een bijzondere plaats in de stad. Het ontwerp van Manus Schutte van architectenbureau Heldoorn is positief ontvangen in het bouwplanoverleg van RDMZ, Hûs en Hiem en steunpunt Monumentenzorg zodat geen problemen worden verwacht bij benodigde vergunningverleningen.

Met de bouw van Het Huis van de Amateurkunst krijgen Leeuwarden en de provincie Fryslân een nieuw modern cultureel podium voor de amateurkunst. Tevens betekent realisatie verder een belangrijke versterking van de positie van Leeuwarden als culturele hoofdstad van Fryslân, de provincie waar amateurkunst nog een belangrijke rol speelt in het maatschappelijk leven en een versterking van de eigen Leeuwarder culturele infrastructuur.

De totale projectkosten voor de bouw van Het Huis van de Amateurkunst bedragen EUR 1.394.680. Gemeente Leeuwarden stelt een bedrag van EUR 264.180 beschikbaar als investeringsbijdrage. De bijdrage van de provincie Fryslân uit provinciale stadsconvenantmiddelen bedraagt EUR 833.000. De Corporatieholding Friesland is bereid een investeringsbijdrage van EUR 297.500 te leveren en brengt gedurende een periode van 10 jaar geen huur (m.u.v. verbruikskosten zoals energie e.d.) in rekening voor het nieuw te bouwen deel van de Infirmerie.