Ministerie draagt inspecties van planten over aan keuringsdiensten

nr. 14

6 februari 2007

MINISTERIE DRAAGT INSPECTIES VAN PLANTEN OVER AAN KEURINGSDIENSTEN

Per 1 september 2007 draagt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) de inspectietaken van de Plantenziektenkundige Dienst (PD) over aan de vier keuringsdiensten in de plantaardige sector (Nak-tuinbouw, NAK, Bloembollenkeuringsdienst en het Kwaliteitscontrolebureau groenten en fruit). De vier keuringsdiensten gaan zorgen voor de import- en exportinspecties op plantenziekten en voor de keuringen op kwaliteit van groenten en fruit. De minister van LNV blijft eindverantwoordelijk voor de inspecties. Met de invoering van 'Plantkeur' wordt het inspectiestelsel in de plantaardige sector vereenvoudigd.

Een bedrijf in de plantaardige sector krijgt hierdoor in principe nog maar met één keuringsdienst en één inspecteur te maken als partijen producten geïnspecteerd of gecertificeerd moeten worden. Door de overdracht en betere combinatie van inspectietaken ontstaat een duidelijkere structuur en wordt de effectiviteit en efficiency bij de keuringen en inspecties in de plantaardige sector verbeterd. Niet alleen de taken van de PD worden overgedragen maar ook een belangrijk aantal medewerkers van deze dienst gaat over naar de verschillende keuringsdiensten. Het gaat in totaal om circa 85 medewerkers. Minister Veerman geeft hiermee invulling aan het programma Andere Overheid van het kabinet.

Secretaris-Generaal Chris Kalden van LNV en de vertegenwoordigers van de ABVA/KABO FNV, CNV Publieke Zaak, Ambtenarencentrum en CMHF hebben hiervoor een Sociaal Statuut ondertekend. Ook vertegenwoordigers van het bedrijfsleven zijn geïnformeerd en steunen de invoering van Plantkeur per 1 september 2007.

Noot voor redacties (