Gemeente Aalburg


Informatie bestuurskrachtmeting voor college- en raadsleden gemeentelogos.jpg

Op maandagavond 5 februari zijn de college- en raadsleden van de gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem geïnformeerd over de opzet van de bestuurskrachtmeting, tijdens een gezamenlijke bijeenkomst in de gemeente Werkendam.

Vorige week zijn ambtenaren al ingelicht over de plannen. Nu de verschillende betrokkenen zijn geïnformeerd, gaat het onderzoek van start.

Een bestuurskrachtmeting is een onderzoek naar de mate waarin en de wijze waarop een gemeente in staat is om nu en in de toekomst met de beschikbare kwaliteiten en middelen haar taken en ambities (opgaven) te vervullen. De bestuurskracht wordt gemeten aan de hand van een vooraf vastgestelde meetlat, een set van normen en criteria die voor de drie gemeenten hetzelfde zijn. De opgaven kunnen wel verschillen. De ene gemeente heeft immers andere plannen en ambities dan de andere, bijvoorbeeld op het gebied van woningbouw. Het in beeld brengen van deze opgaven is de eerste stap in het onderzoek.

Hoewel de onderzoeksmethodiek en criteria in de drie gemeenten met elkaar overeenkomen, zijn de drie bestuurskrachtmetingen onafhankelijk van elkaar. Elke gemeente krijgt dus een spiegel voorgehouden, waarin te zien valt of de bestuurskracht volstaat om de toekomstige opgaven te realiseren. In een volgende fase bieden de drie onderzoeken mogelijkerwijs een basis om de meerwaarde van verdere samenwerking te onderzoeken. Maar dat is bij het nu te starten onderzoek nog niet aan de orde. Over een eventueel vervolgonderzoek zal te zijner tijd afzonderlijk moeten worden besloten.

Het organisatieadviesbureau Van Naem & Partners uit Woerden gaat de bestuurskrachtmetingen uitvoeren. Dit bureau heeft hier veel ervaring mee en volgt een aanpak die het beste aansluit bij de door de raden vastgestelde wensen en voorwaarden. Volgens de planning worden de onderzoeksresultaten in september 2007 aan de gemeenteraden gepresenteerd.