Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid


2060705400

Vragen van het lid Bussemaker (PvdA) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het veelvuldig ontslag van werknemers met een
arbeidsongeschiktheidspercentage tot 35%. (Ingezonden 11 januari 2007)


1
Wat is gelet op het artikel 1) en het bericht 2) over het veelvuldig ontslag van werknemers uit een arbeidsongeschiktheidspercentage tot 35%, uw oordeel over uw beleid in dezen, mede gezien het feit dat u bij de behandeling van de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) nagenoeg alle voorstellen om deze groep extra ondersteuning en bescherming te bieden, heeft afgewezen?

Antwoord
Werkgevers en werknemers hebben in de SER, in het Sociaal Akkoord van 2004 en bij de Werktop in 2005 afgesproken, gezamenlijk de verantwoordelijkheid te willen dragen voor re- integratie van werknemers die minder dan 35 procent arbeidsongeschikt zijn. Het is goed dat zij monitoren of in praktijk aan deze afspraken gevolg wordt gegeven. Het `Onderzoek naar de re-integratie van werknemers die minder dan 35% arbeidsongeschikt zijn' van de Stichting van de Arbeid laat zien dat re-integratie van werknemers en werkgevers `commitment' vraagt, de wens om het tot een succes te maken.
Bijna de helft van de mensen die minder dan 35 procent arbeidsongeschikt is, is met succes gere-integreerd. Het rapport geeft aan dat er nog flinke winst is te halen. Ik stel vast dat de Stichting van de Arbeid in haar beleidsconclusies naar aanleiding van dit rapport, laat zien dat ze serieus werk wil maken van de re-integratie van werknemers die minder dan 35 procent arbeidsongeschikt zijn. Zoals de Stichting van de Arbeid zelf ook aangeeft lijkt vooral meer samenwerking tussen werkgevers en werknemers én tussen werkgevers onderling zeer lonend te kunnen zijn. Dat kan gebeuren via bijvoorbeeld CAO-afspraken (zoals bijvoorbeeld KLM) of door afspraken te maken met re-integratiebedrijven bijvoorbeeld over detacheren van werknemers die minder dan 35 procent arbeidsongeschikt zijn..


2
Welke bedrijven of sectoren, behalve de KLM, hebben tot nu toe expliciet afgesproken gedeeltelijk arbeidsongeschikten (minder dan 35 %) níet te ontslaan?

Antwoord
SZW volgt cao-ontwikkelingen op basis van de 123 grootste cao's in Nederland. In ten minste
13 cao's zijn afspraken aangetroffen over het in dienst houden van werknemers die minder dan 35% arbeidsongeschikt zijn. Dit zijn de Contractcateringbranche, Holland Casino, ABN AMRO, ING, Deltalloyd, Akzo Nobel, Ziekenhuizen, Geestelijke Gezondheidszorg, Jeugdzorg, Kinderopvang, Gehandicaptenzorg, Verpleeg- en Verzorgingshuizen en de Particuliere Beveiliging.
Volledigheidshalve wil ik er op wijzen dat de afspraken die met KLM zijn gemaakt nog niet zijn neergeslagen in een bij SZW aangemelde cao.


3
Op welke wijze denkt u te gaan stimuleren dat meer bedrijven of sectoren het voorbeeld van

de KLM volgen en concrete afspraken maken over reïntegratie, zowel in het eerste als in het tweede spoor?


4
Bent u bereid te trachten met sociale partners tot concrete doelen te komen over het aantal gedeeltelijk arbeidsongeschikten dat zonder ontslag naar (ander) werk wordt toe geleid?

Antwoord
Zie antwoord op vraag 6.


5
Bent u bereid aan initiatieven zoals het Poortwachterscentrum uit Noord-Holland extra bekendheid en waar nodig ondersteuning te bieden, gezien de positieve ervaringen die daar worden opgedaan met reïntegratie bij andere werkgevers en sectoren?

Antwoord
Het rapport van de Stichting van de Arbeid laat zien dat de re-integratie naar een nieuwe werkgever nog onvoldoende benut wordt. Hier liggen kansen voor werkgevers en werknemers, bijvoorbeeld initiatieven als een poortwachterscentrum. De Stichting van de Arbeid onderstreept dit in haar beleidsconclusies. De Stichting van de Arbeid geeft aan zich te beraden hoe werknemers en werkgevers meer effectieve ondersteuning kan worden geboden bij het vinden van een nieuwe werkgever. Daarbij zal nadrukkelijk aandacht geschonken worden aan de vraag op welke wijze bevorderd kan worden dat meer regionale arbeidsmarktinitiatieven tot stand komen.


6
Bent u bereid de Kamer, na verschijnen van het advies van de Stichting van de Arbeid, op zo kort mogelijke termijn te informeren over uw voornemens om de positie van gedeeltelijk arbeidsongeschikten te verbeteren?

Antwoord 4 en 6
Ik ben van mening dat werkgevers en werknemers zelf verantwoordelijk zijn voor re- integratie van zieke werknemers en van werknemers die minder dan 35% arbeidsongeschikt zijn bevonden. De beleidsconclusies van de Stichting van de Arbeid naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek laten zien dat de partijen vertegenwoordigd in de Stichting van de Arbeid deze verantwoordelijkheid serieus oppakken door bijvoorbeeld uitvoering van de gemaakte afspraken op ondernemingsniveau of op sectoraal niveau te bevorderen, door bijvoorbeeld goede voorbeelden over re-integratie te verspreiden en door in vervolgonderzoek te monitoren of dit ook daadwerkelijk gebeurt.


1) De Telegraaf, 9 januari 2007

2) Radio 1 januari, 9 januari 2007

Toelichting: deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen terzake van het lid De Wit (SP), ingezonden 11 januari 2007 (vraagnummer 20607005380) en van het lid Verburg (CDA), ingezonden 11 januari 2007 (vraagnummer 2060705390)