Gemeente Geldrop-Mierlo


Belastingen

MET DE IKSPORTSCAN MEER INZICHT IN EIGEN ORGANISATIE

Onlangs is tijdens de gemeentelijke "kick-off van de Breedtesportimpuls" het startsein gegeven voor de uitvoering van de Breedtesportimpuls. Een van de onderdelen vormt de IKSportscan voor sportverenigingen. Op 30 januari vond hiervoor in Sociaal Cultureel Centrum Hofdael de startbijeenkomst plaats. Twaalf geïnteresseerde sportverenigingen waren hierbij aanwezig. Zij kregen uitleg over hoe zij met de IKSportscan inzicht kunnen krijgen in hun eigen organisatie.

De IKSport is een computergestuurd model, waarmee de verenigingen een objectief beeld krijgen van het eigen functioneren. Aan de hand van zeven verschillende thema's wordt in ongeveer twee uur een lijst van
250 vragen ingevuld. Daaruit kan blijken dat een club te weinig aan PR doet, maar uit de scan kan ook blijken dat de sfeer binnen de vereniging prima is en dat daar niets aan hoeft te gebeuren. Het is een geschikt middel om de kwaliteit van de vereniging te verbeteren. In 2003 heeft eerder een dergelijk onderzoek plaatsgevonden. Hiervan maakten destijds 21 sportverenigingen gebruik.

SCHOOLPROJECT `KINDEREN IN DE SPORT' Op 2 maart vindt de start plaats van een ander project dat valt binnen de Breedtesportimpuls. Het gaat om het zogenaamde schoolproject `Kinderen in de Sport'. Wethouder Van den Tillaar verricht hiervoor samen met de groepen 4 t/m 8 van Openbare Basisschool 't Schrijverke om 8.30 uur de officiële aftrap in Sporthal de Weijer in Mierlo. Vanaf dat moment kunnen leerlingen van basisscholen in Mierlo tijdens de regulier gymles op een verantwoorde wijze kennismaken met verschillende sporten. Een stagiair(e) verzorgt samen met de groepsleerkracht deze lessen. Samen wordt op een verantwoordelijke manier kennis gemaakt met de diverse sporten in Geldrop-Mierlo.

Bij de uitwerking van deze gymlessen worden ook de sportverenigingen betrokken. Hierdoor kunnen de leerlingen na de kennismakingslessen (drie per sport) deelnemen aan introductietrainingen bij de sportvereniging. Dankzij KIDS Sport bewegen leerlingen meer en gevarieerder. De groepsleerkrachten ontwikkelen daarnaast meer kennis op het gebied van het bewegingsonderwijs, waardoor het plezier in sportdeelname bij de kinderen toeneemt. Een positief gevolg hiervan voor sportverenigingen is een mogelijke toename van het aantal jeugdleden.

KIDS SPORTBUNDEL
De KIDS Sportbundel is een boekje speciaal geschreven voor kinderen. Hierin staat het aanbod van sportverenigingen binnen de gemeente benoemd. Sportverenigingen stellen zichzelf voor en geven informatie over hun tak van sport. Daarbij bieden ze kinderen de mogelijkheid om deel te nemen aan introductietrainingen. Naast het sportaanbod kunnen de kinderen hun energie volop kwijt met puzzelen over sport. In de bundel staan puzzels zoals woordzoekers, een doolhof en diverse quizzen. De eerste uitgave wordt eind februari 2007 verwacht en wordt verspreid onder leerlingen van de groepen 3 t/m 8 van alle basisscholen in Geldrop-Mierlo.

MEER INFORMATIE
Veel meer informatie over de breedtesportimpuls is te vinden op het sportloket. Natuurlijk kunt u ook contact opnemen met de gemeente Geldrop-Mierlo. De coördinator breedtesportimpuls, Dian van de Laar, kan alle informatie geven, (040) 289 39 09 of