Vereniging VNO-NCW

Werkgevers: regeerakkoord biedt uitzicht op stabiliteit


06 februari 2007 - De ondernemingsorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vinden dat het regeerakkoord uitzicht biedt op stabiliteit in de maatschappelijke en politieke verhoudingen in ons land. De ondernemers steunen de plannen voor verdere versterking van economie en ondernemerschap. Het akkoord bevat echter ook risico's en is op sommige terreinen onvoldoende om Nederland in de toekomst sterker te maken. Daarvoor is volgens ondernemers een agenda nodig die meerdere kabinetsperiodes beslaat, maar die ontbreekt in het akkoord.

De ondernemers zijn verheugd dat hun 'Deltaplan', om toekomstige aardgasbaten via een 'vaste voeding' te gebruiken voor investeringen in o.m. infrastructuur, innovatie, duurzame energie en waterbeheersing, in het akkoord is opgenomen. Voor de korte termijn wordt echter nauwelijks extra geld (slechts 100 miljoen euro) uitgetrokken om het wurgende verkeersinfarct aan te pakken.

Ondernemerschap krijgt steun van het kabinet en dat is positief. Het geld dat wordt uitgetrokken voor oude wijken, geeft ondernemers ook veel kansen (bouw, detailhandel).

Op het gebied van verduurzaming van de economie liggen er kansen voor het industriële bedrijfsleven (innovatie). Maar sommige bedrijven gaan ook meer energiebelasting betalen, wat vooral het midden- en kleinbedrijf zwaar raakt. Dat moet worden gecompenseerd. Een internationaal gelijk speelveld voor bedrijven moet scherp in de gaten worden gehouden. Het extra belasten van vliegtickets kan alleen in internationaal verband plaatsvinden. Een duidelijke keuze (naast duurzame energievormen) voor kernenergie als schone energiebron ontbreekt. Duurzame, gegarandeerde én betaalbare energievoorziening is van groot belang voor bedrijven en huishoudens.

Het ruimer schatten van de economische groei is riskant, want kan sneller tot (extra) bezuinigingen leiden. De WAO wordt versoepeld, terwijl de personeelsbehoefte groeit. Het stoppen met de huurliberalisatie is slecht voor de doorstroming op de woningmarkt. Positief is dat er meer huizen zullen worden gebouwd.

De ambities op het terrein van bestuurlijke daadkracht en minder bureaucratie lijken de goede kant op te gaan, maar zijn nog weinig concreet en ogen onvoldoende ambitieus. Er wordt niet doorgepakt naar één Randstadprovincie.
De bureaucratie bij de lagere overheden blijft buiten schot.

Dat het kabinet wil investeren in onderwijs juichen de ondernemingsorganisaties toe. De nieuwe coalitie is gelukkig doordrongen van de noodzaak het Nederlandse onderwijspeil te verhogen. Belangrijk is dat het extra geld voor onderwijs gericht aan knelpunten wordt besteed.

Het besluit om door te gaan met ontwikkeling van de JSF past in het streven naar een innovatieve economie met hoogwaardige werkgelegenheid.

VNO-NCW en MKB-Nederland willen serieus meewerken aan afspraken met het kabinet over het aan werk helpen van meer mensen, zoals vorig voorjaar is afgesproken in de SER. Aanpassingen in het ontslagrecht en afspraken over een verstandige loonontwikkeling (inclusief lastenverlichting) zijn daarbij voorwaarde. De overheid geeft hier volgens het regeerakkoord het goede voorbeeld door de ontslagvergoeding voor ambtenaren tot één jaar te beperken.

contact: communicatie@vno-ncw.nl | telefoonnummer: 070 349 01 67 | fax: 070 349 01 77