Gemeente Alkemade


Gemeente Alkemade op risicokaart.zuid-holland.nl

Informatie over risico's in uw gemeente kunt u op internet vinden; op de risicokaart: www.risicokaart.zuid-holland.nl. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken of de aanwezigheid van een LPG-tankstation. Maar denk ook aan plekken waar de kans op een overstroming groter is dan elders in de provincie. Met de kaart kunt u inzoomen op locaties in uw leef-, woon- en werkomgeving. Welke risico's in Alkemade kunt u bijvoorbeeld vinden op de risicokaart?

Alkemade
Voor wat betreft verkeer en vervoer zijn de volgende risico´s geïdentificeerd. In Alkemade zijn de wegen op de industrieterreinen op het Veenderveld en De Lasso aangewezen als transportroutes voor gevaarlijke stoffen. Door de bebouwde kommen mogen deze vrachtwagens dus niet rijden tenzij hiervoor een ontheffing is verleend. Verder vormen mogelijke ongevallen op Braassemermeer en Kagerplassen met een partyboot / rondvaartboot een risico. De gemeente heeft hiervoor incidentbestrijdingsplannen opgesteld, die regelmatig beoefend worden samen met hulpverleningsdiensten. De Rijksweg A4 blijft altijd een risico: een ongeval waarbij gevaarlijke stoffen vrijkomen is niet uit te sluiten.

Verder zijn er negentien bedrijven in de gemeente die vanwege opslag van gevaarlijke stoffen op de kaart zijn genoemd. Het vrijkomen ervan in geval van calamiteit kan een risico betekenen. Voor een actuele stand van zaken kunt u kijken op www.risicokaart.zuid-holland.nl. Een risico vormt zwembad De Tweesprong vanwege de hoeveelheid chloor die daar ligt opgeslagen. De firma Dobbe Transport en Horticoop hebben bestrijdingsmiddelen opgeslagen. Veevoederbedrijf Beelen heeft een bepaalde hoeveelheid chloorbleek als grondstof voor veevoeder. In het cultureel centrum in Nieuwe Wetering ligt munitie vanwege de schietvereniging die daar oefent en is er een gasregelstation in Rijpwetering. VOF Wortman heeft een tweetal grote propaantanks. Tot slot zijn er op 12 locaties propaantanks; deze bevinden zich bij woningen en bedrijven in het buitengebied.

Meer informatie met betrekking tot de vergunning kunt u desgevraagd verkrijgen bij de gemeente Alkemade van de medewerkers van de afdeling Wonen en Milieu, tel. (071) 332 72 64.

Wat te doen bij een ramp?
Rampen vallen niet te plannen, voorbereidingen wel. Met dat motto wil de overheid iedereen bewust maken van risico's en nuttige tips geven over wat te doen in het geval van een ramp. Kijk voor meer informatie op www.crisis.nl.

Gemeenten zijn verplicht hun inwoners en de aanwezige bedrijven te informeren over de aanwezige risico's. De risicokaart geeft een overzicht, de aanvullende informatie komt van uw gemeente. Voor vragen over de risicokaart verwijzen wij u naar risicokaart.nl Voor vragen over een bepaalde locatie die op de risicokaart staat kunt u terecht bij de helpdesk van de risicokaart van Zuid-Holland: risicokaart@pzh.nl of (070) 441 83 00.