Wageningen Universiteit

Boereaucratie; is dit beleid of is hier over nagedacht?

6 feb 2007
Onderdeel: Wageningen UR
Locatie: Congrescentrum De Reehorst te Ede
Organisatie: Studievereniging âDe Veetelersâ

âBoereaucratie; is dit beleid of is hier over nagedacht?â Wellicht is dit voor u op het eerste gezicht een vrij confronterende titel. Dat confronterende hoort naar onze mening bij een symposium en stimuleert de discussie. Boereaucratie is een verbastering van het woord bureaucratie en legt de link tussen de praktische en beleidsmatige kant van de landbouw.

Â

Het symposium heeft een dagvullend programma. Inhoudelijk wordt het symposium opgedeeld in drie delen. We beginnen âs ochtends met de hoofdspreker die een algemeen beeld schetst van het thema. Daarna houden we twee rondes van vier workshops waarin we enkele subthemaâs aan bod laten komen die gekoppeld zijn aan het hoofdthema. De workshops worden door telkens twee sprekers gegeven die het betreffende onderwerp vanuit andere invalshoeken benaderen, hetgeen de discussie moet stimuleren. Het derde onderdeel van het programma is een forumdiscussie, waarbij twee sprekers/inleiders reageren op een stelling en vervolgens ook met het publiek in discussie gaan. De hele dag wordt voorgezeten door een vakkundige dagvoorzitter.

De subthemaâs van de workshops omvatten in de kern het volgende: De eerste workshop heeft het onderwerp âEU level-playingfield: kansen voor ondernemers?!â In deze workshop wordt ingegaan op de verschillen in interpretatie en naleving van de Europese wet- en regelgeving tussen de verschillende EU-lidstaten en door middel van welke innovaties de Nederlandse landbouw het hoofd boven water kan houden.

1. De tweede workshop gaat over de vraag welke overheid volgens de boeren nu de grootse bureaucratische hindernis vormt met betrekking tot bijvoorbeeld verstrekking van vergunningen. Is dit de lokale, de nationale of de Europese overheid?
2. De derde workshop gaat over het systeem van Identificatie & Registratie en heeft als titel: âI & R: overbodige luxe of bittere noodzaak?â Waarom zijn er zulke strenge regels op dit gebied voor de veehouderij, terwijl de regelgeving voor gezelschapsdieren als honden, katten en paarden zeer te wensen overlaat?
3. De vierde workshop behandelt de bureaucratie in de diervoederindustrie. Een quote die de bureaucratie in deze sector het beste omschrijft, luidt: âVroeger mocht je ingrediënten in het diervoer verwerken mits ze niet slecht waren, tegenwoordig mag je pas ingrediënten in het diervoer verwerken mits je hebt aangetoond dat ze goed zijn.â

Voor meer informatie kunt u terecht op de website of kunt een een email sturen naar de symposiumcommisie.

Van 23 januari tot en met 8 februari 2007 viert Studievereniging âDe Veetelersâ haar negende lustrum onder het motto âDierversiteitâ. Met dit motto wordt verwezen naar de verbreding van onze opleiding met gezelschapsdieren en de vele specialisaties die onze opleiding kent. Studievereniging âDe Veetelersâ is de studievereniging voor studenten Dierwetenschappen van Wageningen Universiteit. Het is een actieve club studenten, bestaande uit 300 leden, waarvan maar liefst zoân 100 leden actief zijn met het organiseren van uiteenlopende activiteiten. Ook tijdens de viering van het negende lustrum laat Studievereniging âDe Veetelersâ zich van haar actiefste kant zien. Zo organiseren we onder andere een openingsreceptie, een bedrijvendag, een reünistendag, een gala en een slotfeest. De inhoudelijke klapper op de vuurpijl wordt het symposium.

Meer over dit onderwerp
Symposium website
Contact
Meer informatie
Symposium Commissie
Veetelers.SymposiumCie@wur.nl
» meer Contact