Gemeente Capelle a/d IJssel

|                                                                              |
Persbericht
datum:
2 februari 2007
nummer:
11
|                                                                              |
Uitreiking 53 inburgeringscertificaten

Wethouder Volwasseneneducatie, Rene Binnendijk, reikt op 6 februari aanstaande 53 inburgerings-certificaten uit aan zogenoemde oudkomers. De groep heeft de cursus vrijwillig gevolgd. De uitreiking is van 16.30 uur tot 18.00 uur en vindt plaats in de Raadszaal van het gemeentehuis. Vanaf 1 januari is de nieuwe Wet inburgering ingetreden. Daarmee wordt straks een groep van 1100 Capellenaren potentieel inburgeringsplichtig.

NT2
Nieuwkomers ontvingen altijd al een inburgeringcertificaat als zij een inburgeringtraject hadden doorlopen. Oudkomers niet. Omdat ook oudkomers aan een inburgeringtraject deelnemen, is enige tijd geleden besloten ook voor die groep een landelijk uniform inburgeringcertificaat te ontwikkelen, dat vergelijkbaar is met het WIN-certificaat. Oudkomers krijgen een Certificaat Inburgering als zogeheten NT2-Profieltoets is afgelegd. Dit bij zowel de begin- als eindtoets.

Belang met betrekking tot inburgeringplicht
Oudkomers die deze toets als eindtoets hebben afgelegd en niveau 2 hebben behaald voor luisteren en spreken en niveau 1 voor lezen en schrijven zijn vrijgesteld van de inburgeringplicht. Zij moeten dan wel in het bezit zijn van het Certificaat Inburgering Oudkomers (waarop dan dus de behaalde resultaten moeten zijn vermeld).

Belang met betrekking tot naturalisatie
Oudkomers die tenminste niveau 2 hebben behaald op alle taalvaardigheden zijn vrijgesteld van het onderdeel Nederlands als tweede taal bij de naturalisatietoets. De oudkomers moeten dan wel hun Certificaat Inburgering Oudkomers gehaald hebben. Er moet dan wel nog een naturalisatietoets afgelegd worden voor het onderdeel Kennis van de staatsinrichting en maatschappij.


---