Provincie Zuid-Holland

Toerisme Zuid-Holland blijft groeien

De verwachtingen voor 2007 zijn nog hoger

De toeristisch-recreatieve markt in Zuid-Holland is positief gestemd. Voor 2006 wordt uitgegaan van een een stijging van 4,3% ten opzichte van 2005. De provincie lijkt hiermee de doelstelling van 10% meer toeristische bestedingen in de periode 2006 - 2010 te gaan halen. In 2005 werd ¤ 1,66 mmiljard uitgegeven. Voor 2006 wordt verwacht uit te komen op ¤ 1,73 miljard, goed voor 21.000 voltijdbanen.

Het provinciaal Vrijetijdsbeleid (Toerisme en recreatie) is voor de periode 2006 - 2010 vastgelegd in de Agenda Vrijetijd. In 2006 werden, met subsidie van de provincie, verschillende positieve resultaten op het gebied van toerisme en recreatie geboekt. Gedeputeerde Erik van Heijningen is tevreden over de voortgang. "Dankzij dit beleid en de samenwerking tussen alle partijen zijn er concrete resultaten bereikt". Een kort overzicht:

· De oprichting van NORT Zuid-Holland (Nederlandse Ondernemers Recreatie en Toerisme) als nieuw expertisecentrum voor recreatieondernemers. De aangestelde consulenten ondersteunen ondernemers o.m. bij het opstellen van een businessplan, scholing, rendementsverbeteringen, duurzaamheidsprojecten en uitwerking van innovatieve ideeën. In 2007 wordt dit project doorgezet.

· De twee evenementenjaren Rembrandtjaar en Mozartjaar hebben geleid tot veel extra bezoek, bestedingen en nationale en internationale belangstelling. Zo leverde het Rembrandtjaar alleen al voor Leiden 300.000 extra bezoekers en ¤ 11,5 miljoen aan extra bestedingen op.

· In het kader van het project Vaarverbinding Leiden-Delft hebben verschillende activiteiten de vaarverbinding op de kaart gezet. Een voorbeeld daarvan is de expositie van replica's van Rembrandt onder bruggen en op gebouwen langs de Vliet.

· Ook heeft de provincie samenwerking gestimuleerd tussen de verschillende marketing- en promotieorganisaties in Zuid-Holland. Dit heeft onder andere geleid tot een op de consument gerichte campagne voor City Breaks, korte vakanties vanuit o.a. Engeland, Italië en Duitsland naar Zuid-Holland.

Hoge verwachtingen voor 2007
De verwachtingen voor 2007 zijn nog hoger. Zo draagt de provincie bij aan de realisatie van het Vermeercentrum in Delft, dat in het voorjaar zal worden geopend. Het centrum verwacht ongeveer 100.000 bezoekers per jaar te gaan trekken. Ook worden in 2007 de eerste stappen gezet om de Brouwersdam te ontwikkelen tot een trendsettende en sportieve watersportplaats. In het Hofkwartier in Dordrecht wordt de Kloostertuin opnieuw ingericht en voor toeristen en recreanten aantrekkelijker gemaakt. De toerist moet in 2007 beter worden bediend. Dit kan worden gestimuleerd door databases van stedelijke, regionale en landelijke marketingorganisaties te koppelen. Ook wordt er een online boekingssyteem voor hotels ontwikkeld dat op verschillende websites kan worden geraadpleegd.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22