Oudere automobilisten verhoogd overlijdensrisico in verkeer

Prodrive training bv

Goede verkeersveiligheidstraining voor senioren

Oudere verkeersdeelnemers hebben een verhoogd overlijdensrisico in het verkeer. Als zij bij een ongeval betrokken zijn is de kans op ernstig letsel vanwege hun fysieke kwetsbaarheid aanzienlijk groter. Toenemende functionele beperkingen maken bovendien dat ook de kans op een ongeval groter is. Het aantal oudere verkeersdeelnemers zal de komende decennia sterk toenemen. Toch is het van belang dat ouderen zo lang mogelijk aan het verkeer deelnemen. De auto is immers minder gevaarlijk dan de fiets of te voet. Maatregelen om de verkeersveiligheid voor deze groep verkeersdeelnemers te verbeteren moeten vooral gezocht worden in aanpassingen van de infrastructuur, educatie en voorlichting.

Wetenschappelijk onderzoek
Deze gegevens blijken uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. Een goed moment om in te grijpen, vindt verkeersveiligheids expert en rijvaardigheidstrainer Paul Maaskant van Prodrive Training. Hij ontwikkelde de verkeersveiligheidstraining die prima geschikt is voor senioren.

Voorkomen is beter dan....
Paul Maaskant: 'De verkeersveiligheid van oudere verkeersdeelnemers wordt in belangrijke mate bepaald door twee factoren, namelijk functiebeperkingen en lichamelijke kwetsbaarheid. Functiestoornissen dragen ertoe bij dat men eerder bij een ongeval betrokken raakt en de grotere lichamelijke kwetsbaarheid draagt ertoe bij dat ongevallen voor ouderen slechter aflopen.'

Verkeersveiligheidstraining
Deze training heeft als basis de rijvaardigheidstraining die Prodrive Training uitvoert op het moderne rijvaardigheidscentrum in Lelystad. Gedurende deze training van een dag leert men gevaarlijke situaties tijdig herkennen en voorkomen. Er wordt gewerkt in kleine groepen met veel rijtijd en persoonlijke instructie. Toch zijn er een beperkt aantal ouderen die de verkeersveiligheidstraining volgen.

De grootste uitdaging voor aanbieders van verkeersveiligheidstrainingen is om ook die mensen te bereiken die zelf ernstige twijfels hebben over hun eigen rijvaardigheid en die mensen die hun rijvaardigheid overschatten. Deze groepen zullen minder snel geneigd zijn aan deze trainingen deel te nemen, enerzijds uit angst om geconfronteerd te worden met hun eigen rijvaardigheid, en anderzijds vanuit de overtuiging dat zij een dergelijke training niet nodig achten.

Nuttig en leerzaam
Op de baan van Prodrive Training kan men risico en slijtagevrij met de eigen auto aan de training deelnemen. Met z'n tweeën deelnemen kan ook. Twee deelnemers in één auto krijgen evenveel rijbeurten als individuele deelnemers. Eén trainer begeleidt maximaal 8 cursisten persoonlijk en met portofoons. De training bestaat uit 1 uur theorie en 5 uur praktijk en duurt van 09.00 tot 17.00, een goed verzorgde lunch is inbegrepen.

Meer informatie
Voor meer informatie of inschrijven voor de training kijkt u op www.prodrivetraining.nl/veiligheid of belt u met Prodrive, 0320-284688


---